fallback

Шотландия предприе първа стъпка към нов референдум за независимост

Първият министър Никола Стърджън обяви, че следващата седмица ще бъде обявен за обсъждане законопроект за втори референдум

14:44 | 13.10.16 г.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън потвърди в четвъртък, че следващата седмица започват консултации за планиране на втори референдум за независимост на Шотландия, съобщава ВВС.

Тя заяви по време на конгреса на Шотландската национална партия в Глазгоу, че следващата седмица ще бъде публикуван законопроект за референдум за независимост.

С това се отбелязва първата стъпкa към втори вот. На първия референдум, който се проведе на 18 септември 2014 г., 55% от гласоподавателите гласуваха с „не“ за независимост на страната.

Стърджън каза пред делегатите, че Шотландия има право да потърси нещо по-добро, ако има перспективи за нестабилно бъдеще като част от Обединеното кралство.

„Решена съм Шотландия да получи възможност да преосмисли въпроса за независимост и да го направи преди Обединеното кралство да напусне Европейския съюз – стига това да е нужното, за да се защитят интересите на нашата страна“, каза тя. „Затова днес мога да потвърдя, че следващата седмица с цел консултации ще бъде публикуван законопроект за референдум за независимост“.

На 24 юни, ден след британския вот за излизане от ЕС, Стърджън каза, че провеждането на втори референдум за независимост е „,много вероятно“.

Гласувалите в Шотландия подкрепиха оставането в Европа с 62% срещу 38% "против", но Великобритания като цяло гласува за излизане с 52% от гласовете срещу 48% за оставане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:20 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още