IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шотландия предприе първа стъпка към нов референдум за независимост

Първият министър Никола Стърджън обяви, че следващата седмица ще бъде обявен за обсъждане законопроект за втори референдум

14:44 | 13.10.16 г.
<p>
	Никола Стърджън. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Никола Стърджън. Снимка: архив Ройтерс

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън потвърди в четвъртък, че следващата седмица започват консултации за планиране на втори референдум за независимост на Шотландия, съобщава ВВС.

Тя заяви по време на конгреса на Шотландската национална партия в Глазгоу, че следващата седмица ще бъде публикуван законопроект за референдум за независимост.

С това се отбелязва първата стъпкa към втори вот. На първия референдум, който се проведе на 18 септември 2014 г., 55% от гласоподавателите гласуваха с „не“ за независимост на страната.

Стърджън каза пред делегатите, че Шотландия има право да потърси нещо по-добро, ако има перспективи за нестабилно бъдеще като част от Обединеното кралство.

„Решена съм Шотландия да получи възможност да преосмисли въпроса за независимост и да го направи преди Обединеното кралство да напусне Европейския съюз – стига това да е нужното, за да се защитят интересите на нашата страна“, каза тя. „Затова днес мога да потвърдя, че следващата седмица с цел консултации ще бъде публикуван законопроект за референдум за независимост“.

На 24 юни, ден след британския вот за излизане от ЕС, Стърджън каза, че провеждането на втори референдум за независимост е „,много вероятно“.

Гласувалите в Шотландия подкрепиха оставането в Европа с 62% срещу 38% "против", но Великобритания като цяло гласува за излизане с 52% от гласовете срещу 48% за оставане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още