fallback

Меркел постави ясни условия на Великобритания за свободата на движение

Страната не може да получи пълен достъп до единния пазар, ако държи на отстъпки, свързани със свободата на движението

16:38 | 15.10.16 г. 12
Автор - снимка
Създател

Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че Великобритания не може да получи отстъпки, свързани със свободата на движение, докато си запази пълен достъп до единния европейски пазар, защото и други страни ще поискат същото, предава Ройтерс.

Великобритания, която реши, че иска да напусне Европейския съюз (ЕС), се сблъсква с предизвикателства във връзка с осигуряването на ново търговско споразумение с блока, като същевременно даде на Лондон по-голям контрол върху миграцията. Това може да наруши принципите за свобода на движението в ЕС, които са ключови за неговия единен пазар.

“Ако започна да правя отстъпки от свободата на движение, утре и друга страна ще дойде и ще каже: Също не искам толкова много български и румънски работници”, коментира Меркел по време на конференция.

По думите ѝ след това ще последва и трета страна, а малко по-късно държавите отново ще затворят границите си, така че няма да има никаква свобода, което означава да я няма и Европа.

Германският канцлер заяви, че това дали Великобритания ще получи достъп до единния европейски пазар зависи от това дали ще приеме четирите свободи на ЕС, включително тази за движение на хората.

“Ако Великобритания каже не, тогава няма да получи пълен достъп до единния европейски пазар”, категорична е Меркел. Тя твърди, че съжалява за решението на страната да напусне ЕС. Този избор тя смята за сериозен пробив в историята на блока, но не вярва, че той поставя под въпрос ЕС. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:39 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още