fallback

Шулц се надява СЕТА да се подпише другата седмица

Валония продължава да не приема търговското споразумение с Канада и след разговорите с председателя на ЕП днес

18:56 | 22.10.16 г. 7

Председателят на Европейския парламент (ЕП) Мартин Шулц изрази надежда, че търговското споразумение между Европейския съюз (ЕС) и Канада СЕТА ще бъде подписано през следващата седмица, както е планирано, съобщава Deutsche Welle.

Днес Шулц се срещна с министъра на международната търговия на Канада Кристия Фрийланд и лидера на белгийската област Валония Пол Манет, чието правителство блокира споразумението.

“Оптимист съм, че ще решим проблемите , които имаме в ЕС”, коментира Шулц в изявление. “Нито едно от препятствията по пътя към приемането на СЕТА от Белгия не е непреодолимо”, допълва той.

Въпреки оптимизма на Шулц обаче, съмненията остават, тъй като Валония продължава да не приема споразумението, договорено още през 2014 г. след 7-годишни преговори.

Шулц допълва, че възраженията на Валония срещу споразумението са “проблем, който трябва европейците да решим”.

Търговското споразумение между ЕС и Канада предвижда елиминиране на 98% от митническите тарифи, което според експерти ще увеличи търговията между двете страни с около 20%.

Критиците на споразумението обаче смятат, че това ще доведе до занижаване на стандартите за продуктите и предимства на едрия бизнес, защото на корпорациите се позволява да съдят правителствата.

Валония се противопоставя на СЕТА, защото смята, че споразумението ще е в ущърб на фермерите от региона, както и на стандарта на живот. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:14 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още