IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Председателят на ЕП се зае да спасява СЕТА

В момента Мартин Шулц разговаря с канадския министър на международната търговия Кристия Фрийланд

10:23 | 22.10.16 г. 5
<p>
	Мартин Шулц. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Мартин Шулц. Снимка: архив, Ройтерс

Председателят на Европейския парламент (ЕП) Мартин Шулц се зае да спаси търговското споразумение между Европейския съюз (ЕС) и Канада СЕТА, съобщават световните агенции.

В момента в ЕП тече среща между Шулц и министърът на международната търговия на Канада Кристия Фрийланд. “Не можем да спрем всичко на финала”, написа Шулц в профила си в Twitter.

"Топката е в полето на Европа. Надяваме се, че ще бъде възможно да намерим решение", коментира Фрийланд при пристигането си в ЕП, цитирана от информационната агенция Belga, предава Ройтерс.

Вчера Фрийланд се срещна с правителството на белгийската област Валония, която блокира споразумението. Срещата приключи без резултат и първоначалните планове на канадския министър бяха да се върне в родината й. Това постави под въпрос срещата на върха ЕС-Канада, планирана за следващата седмица. За тогава е насрочено и подписването на споразумението.

В момента всички държави в ЕС подкрепят споразумението, с изключение на Белгия, която не може да даде подкрепата си без одобрението на Валония, припомня Deutsche Welle.

Според запознати източници, коментирали пред Ройтерс, премиерът на Канада Джъстин Трюдо до понеделник ще вземе решение дали да участва на срещата на върха следващата седмица. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
4
rate up comment 5 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
*** съюза щом неква селска белгийска община може да блокира междуконтинентално търговско споразумение :-DПреди да стартират същинската валутна война, всеки иска да отхапе колкото се може по-голямо парче от най-големият пазар в света - ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 2
michaelis12
преди 7 години
Всички индустриалци в Европата да не са бунаци ?!? Сигур си викат " Ем ко толкоз, ше дойдат Американските и Канадските бизнеси и ше ми вземат моя монопол тука в Европата и те ше праат кинти, а аз ше лапам кожения салам" .... Намират си неккав предтекст кат референдума в Холандия за Украйна, са неккъв съд незнайно къде в неква провинцийка в Белгия с големината на Тутракан и те се опълчват на цялата свита, да сигур е така .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
michaelis12
преди 7 години
тя не е само провинцията има бая силни силици които са зад нея .... :)) Но провинцийката е предтекста ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
Баси скапаната Европа , щом само една провинция има куража да се опъне на отровителите от америка !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още