IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преговорите между Канада и Валония за СЕТА приключиха без резултат

Министърът на международната търговия на Канада Кристия Фрийланд е напуснала преговорите, под въпрос е и срещата на върха ЕС-Канада другата седмица

18:13 | 21.10.16 г. 5
<p>
	Търговският министър на Канада Кристия Фрийланд. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Търговският министър на Канада Кристия Фрийланд. Снимка: архив, Ройтерс

Преговорите между Канада и Валония за търговското споразумение между Европейския съюз (ЕС) и Канада СЕТА са приключили без успех, съобщава АФП.

Канадският министър на международната търговия Кристия Фрийланд е напуснала преговорите.

Пред журналисти Фрийланд коментира, че в момента ЕС е “неспособен да приключи споразумението с Канада”. “За мен е очевидно, че ЕС в момента не е способен да постигне международно споразумение дори и със страна като Канада, която изповядва ценности, близки до европейските”, посочи тя, цитирана от Ройтерс.

АП припомня, че 27 държави от ЕС подкрепиха споразумението. Белгия обаче не можа да си осигури подкрепата на област Валония, която твърдо се противопостави на сделката.

Фрийланд пристигна вчера за разговор с политиците във Валония, но днешната им среща е приключила без резултат и постигнат компромис. Без одобрението на Валония вероятно ще се стигне до провал на цялата търговска сделка, преговорите по която продължиха 7 години и приключиха през 2014 г., допълва АФП.

Ако сделката се провали, то най-вероятно ще се унищожат всички възможности ЕС някога да достигна до успешна подобна търговска сделка, включително със САЩ, отбелязва още информационната агенция.

Премиерът на Белгия Шарл Мишел коментира, че цяла нощ е работил в опит да постигне компромис. Той е говорил и с премиера на Канада Джъстин Трюдо, който пък в четвъртък следващата седмица е на посещение в Белгия.

На 27 октомври трябва да се състои и среща на върха Канада – ЕС, за която Трюдо още не е потвърдил официално дали ще присъства. За тогава беше официално определено да бъде подписано и търговското споразумение с Канада.

Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск коментира вчера, че ако ЕС не може да убеди хората, че търговските споразумения са в техен интерес, той опасява, че опитът за споразумение с Канада може да бъде последният на ЕС опит за постигане на споразумение за свободна търговия.

Същевременно на днешното заседание на Съвета на ЕС България и Румъния оттеглиха резервите си срещу споразумението между ЕС и Канада, след като са получили писмено потвърждение, че ако сделката се подпише, визите за българи и румънци за Канада ще отпадне до 1 декември 2017 г.

В официалното си комюнике Съветът на ЕС изразява решимост да осъществява “солидна търговска политика, която да реализира ползите от отворените пазари за растежа и създаването на работни места”. “Милиони работни места в ЕС зависят от търговията, която е и ще продължава да бъде мощен двигател за растеж. Търговията предоставя също така по-широк избор на потребителите, както и по-големи възможности за европейските предприятия”, подчертава се в документа.

Лидерите на ЕС допълват, че трябва да се вземе бързо решение за подписване и временно прилагане на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между ЕС и Канада, поради което Съветът на ЕС насърчава продължаването на преговорите с оглед да се намери решение на висящите въпроси възможно най-скоро.

Съветът приканва и Европейската комисия (ЕК) да продължи да води активни преговори по споразумение за свободна търговия с Япония с оглед да бъде постигнато политическо съгласие до края на годината, както и с властите в САЩ по проекта за търговско споразумение със страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 2
majnata
преди 7 години
Бизнес сделка става само след съгласието на двете страни . Явно тука от цяла Европа ,само Валония има куража да си отстоява националния интерес.А най смешна е нашата позиция , съгласие срещу обещание за отпадане на визите , като че ли българската икономика жизнено зависи от тия визи ! А след подписването е вече въпрос на време дали ще има българска икономика !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 17
Mortagon
преди 7 години
Поредните чалъми на белгийците ... само Калоян ги е "лекувал" подобаващо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 9
абитуриент
преди 7 години
МУЗИКА........!!!!!.....БРАВО НА ВАЛОНЦИТЕ.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 4
abdul
преди 7 години
Това е търговско споразумение. Тук нямат място морални и културни ценности.Става въпрос за пари.На шибaния електорат това му се ракламира като дружелюбно мулти-култи купонче, а всъщност представлява търговска протекционистична бариера, спомагаща експанзията на западния финансов модел, без която той е пътник към бездната на дълговете.Ако не се случат тези търговски споразумения започва истинска финансово-търговска война между големите западни икономики, защото трудно ще запазят вътрешно икономическият си баланс при толкова:- ниски лихви- лоши кредити- фалиращи социални и осигурителни системии всичко това усилено няколко стотици пъти от лостовете на финансовият инженеринг.При НЕзападния свят е по-лесно, защото обикновено са НЕдемократични режими, цената на човешкия живот е нищожна, а и протести там много трудно успяват да постигнат целите си... ако владетелят не повелява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
Финанси виж още