fallback

Сътресенията около сделката с Канада - тревожен сигнал за европейския елит

Свадата от тази седмица отново повдигна въпроси за силата на блока

22:48 | 28.10.16 г. 2

Европейският съюз винаги е бил добър в постигането на компромиси в последната минута, но свадата, избухнала тази седмица по споразумението за свободна търговия с Канада, което бе блокирано от регион с население 3,6 милиона души, повдигна въпроса дали Съюзът е способен да се изправи единно пред света, пише ДПА.

Белгия най-накрая успя да се наложи над провинцията си Валония, но не и преди канадският премиер Джъстин Трюдо да бъде принуден да отложи планираното си за 27 октомври пътуване до Брюксел, където трябваше да подпише Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (CETA - лат. букви).

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер нарече случващото се "дипломатически абсурд" в коментар за германската телевизия "А Ер Де".

"Не мисля, че представляваме пример за блестящо държавничество", допълни той иронично.

Други са още по-сурови в оценките си.

"Прецедентът с Валония показва, че ЕС не е в позиция да изпълнява основните си компетенции", посочва Кьолнският институт за икономически изследвания.

Търговските въпроси да бъдат изключителна отговорност на ЕС, като страните членки само дават обща насока, препоръчват експертите.

Споразумението с Канада трябваше да бъде проста сделка със страна, която председателят на Европейския съвет Доналд Туск описа като "най-европейската извън Европа".

Сега мнозина се опасяват от усложнения за по-голямото и по-оспорвано Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП) със САЩ, както и за преговорите със страни като Япония.

Поддръжниците на тези споразумения твърдят, че те ще стимулират икономическия растеж и ще създадат работни места, като същевременно дадат на ЕС възможност да участва в пренаписването на правилата на световната търговия.

"Погледнете колко бързо се променя световната икономика. Единствено заедно можем да се изправим срещу силите на глобализацията по начин, който ще гарантира правата, за които гражданите ни настояват", заяви вицепрезидентът на Еврокомисията Франс Тимерманс.

Мнозина, особено сред по-бедните слоеве на населението, се опасяват, че чрез споразуменията корпорациите ще разширят влиянието си за сметка на гражданите, трудещите се и потребителите.

Според някои експерти отстъпките, спечелени от Валония, които включват искане върховният съд на ЕС да провери законността на системата за уреждане на спорове между компании и държави, са по-скоро символична победа, която не променя същността на споразумението.

Макар валонците изглежда да привлякоха максимално внимание към каузата си, според други сътресенията около сделката с Канада са тревожен сигнал за европейския елит, който се е откъснал твърде много от желанията на гражданите си.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:33 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още