IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът на Валония одобри споразумението между ЕС и Канада

Местните депутати подкрепиха CETA, след като бяха договорени допълнителни условия към споразумението

18:07 | 28.10.16 г. 4
<p>
	Протест срещу CETA в Брюксел. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Протест срещу CETA в Брюксел. Снимка: Ройтерс

Парламентът на белгийския автономен регион Валония одобри планираното споразумение за свободна търговия между Европейския съюз и Канада CETA, предаде Ройтерс. Така бе сложен край на съпротивата на региона, която заплашваше да провали споразумението.

Законодателите във Валония подкрепиха споразумението с 58 гласа „за“ и 5 „против“, след като белгийските политици се договориха за допълнение към споразумението в четвъртък, което има за цел да успокои опасенията в региона.

Парламентите на Брюксел и френско-говорящата общност ще гласуват по-късно в петък. И двете гласувания се очаква да отразят това във Валония, предвид факта, че и двата парламента са под контрола на коалиции, водени от социалисти.

Правителствата на всички 28 страни членки на ЕС подкрепят CETA, което според поддръжниците му може да увеличи търговията с 20%, но белгийското централно правителство не беше в състояние да даде съгласието си, защото за целта първо трябваше да получи одобрението на регионите.

Социалистическият премиер на Валония Пол Манет, който се превърна в герой за протестиращите в Европа, заяви, че белгийските преговори са довели до споразумение, което той може да приеме.

„Поправеното и коригирано CETA е по-справедливо от старото CETA. То предлага повече гаранции и аз ще го защитавам“, заяви Манет.

Допълнението към споразумението има за цел да разсее страховете, че то ще работи в интерес на големите международни компании и осигурява защитна клауза за фермерите.

„С тази сага, която трябва да кажа, че създаде известен шум, всички в Европа знаят, че съществува Валонски парламент“, заяви Манет.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
DutyFree slava na Pu
преди 7 години
Абе така си мислех, че всичко е за парлама... ей така за да поразклаем малко кучетата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
dakl
преди 7 години
Повече от очевадно е , кой управлява Европа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Hahoto
преди 7 години
Манет направи м..нет на СЕТА! Демокрация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
https://***.youtube.com/watch?v=ROjFNy5rVZ0Проф. Боян Дуранкев: Валония била клекнала за СЕТА!? Не Валония, а България клекна!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още