IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мариано Рахой бе избран за премиер на Испания

Очаква се в неделя той да положи клетва пред крал Фелипе VI

21:35 | 29.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

 Лидерът на испанските консерватори Мариано Рахой бе избран за премиер на Испания, след като водените от неговия най-голям политически противник Педро Санчес социалисти не гласуваха против номинацията му и така се сложи край на десетмесечната политическа блокада на страната. Ако до 31 октомври парламентът не одобри нов кабинет, испанците ще трябва да отидат до урните за трети път в рамките на една година. До това обаче очевидно няма да се стигне, след като консерваторите ще успеят да сформират кабинет. 

„Приех предложението на Негово величество (да съставя правителство - бел. РИА Новости), защото Испания спешно се нуждае от правителство ... Не можем да провеждаме избори на всеки шест месеца ", каза през седмицата Рахой.

Сега се очаква Рахой да положи клетва в неделя пред крал Фелипе VI - един ден преди изтичането на крайния срок, след който испанците трябваше да се отправят отново към урните. Народната партия загуби своето абсолютно мнозинство на изборите през декември миналата година. Дори и след повторението на вота през юни обаче те не успяха да спечелят необходимите места в парламента, за да управляват сами.

Приоритетите на Рахой са свързани с провеждането на реформи, които да гарантират създаването на половин милион работни места годишно, стана ясно от думите му пред парламента. Освен борбата с безработицата новият кабинет на консерваторите ще се бори и за подобряване на икономическата ситуация в страната.

Новото правителство ще бъде изправено пред сериозни задачи. Най-спешната е да се запуши бюджетна дупка от над 5 млрд. евро, за което настоява и Брюксел. В противен случай договорения с ЕК бюджетен дефицит от 3,1% няма да бъде спазен.

Най-късно в началото на следващата година парламентът трябва да гласува и държавния бюджет за 2017 г. Социалистите вече предупредиха, че няма да се съгласят на големи икономии. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още