IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия засега не може да се откаже от Украйна като основен транзитьор на газ

С 20% се увеличава транзита на руски газ през Украйна през първите 10 месеца на годината

15:01 | 07.11.16 г. 4
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

За първите 10 месеца на годината украинския газов оператор „Уктрансгаз“ е транзитирал 65,3 млрд. куб. метра природен газ от Русия към Европа, съобщават от компанията. Това представлява ръст от 20 на сто спрямо същия период на миналата година.

Само през октомври транзитът през Украйна е бил в размер на около 8 млрд. куб. метра. Потреблението на газ в Европа се увеличава заради ниската цена на суровината.

От години Русия се опитва да ограничи транзита към Европа през територията на Украйна. Москва посочва като основна причина за това лошото състояние на газопреносната мрежа на страната, което поставя под заплаха транзита.

Анализатори обаче посочват, че причината Русия да откаже трасетата през Украйна е опит да държи в напрежение Киев. Страната ще загуби милиарди долари приходи от транзитните такси за газа към Европа.

Засега плановете на Русия да се откаже от Украйна удрят на камък. „Газпром“ не успя да реализира „Южен поток“, по който трябваше да пренася по 63 млрд. куб. метра газ годишно към Централна и Южна Европа. Сериозни критики в Европа получават и плановете за разширяване на газопровода „Северен поток“ по дъното на Балтийско море.

Засега Москва може и да успее да реализира идеята си да доставя газ директно за Турция – през „Син поток“ и „Турски поток“. Така „Газпром“ заобикаля не само Украйна като транзитна държава, а и България.

През Трансбалканския газопровод в Турция постъпват 14 млрд. куб. метра газ годишно, а капацитетът на „Син поток“ е 16 млрд. куб. метра. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 2
redcretin
преди 7 години
Самая могучая пак духа папура хахаха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
0pk
преди 7 години
Ае стига глупости, ония нали по реверс купуват, щото уж да са независими. Демек пропускат по територията си, прибират транзитните такси в джоба и после от хазната го купуват като европейски, ама вече с бюджетни пари. Независимостта е скъпо удоволствие, ама само за офцете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 9
ing5rov
преди 7 години
Инвесторовата/Блумбърговата презумпция , че Русия е "лошата" , често ражда смешни статии...нейсе !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 15
mick
преди 7 години
"Анализатори обаче посочват, че причината Русия да откаже трасетата през Украйна е опит да държи в напрежение Киев." - това не са анализатори а манипулатори. Украйна не е стабилен партньор. Краде гориво, бави плащания. Ей такива дребни неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още