IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" активно търси алтернативи на транзита през Украйна

И реализацията на "Турски поток" обаче може да се изправи пред неочаквана пречка, защото отношенията между Москва и Анкара често се променят

12:43 | 12.09.16 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Министерство на енергетиката&nbsp;</em></p>

Снимка: Министерство на енергетиката 

Руският газов гигант „Газпром“ работи все по-активно върху алтернативните трасета, които да заменят транзита през Украйна. Компанията планира да спре доставките през страната след 2020 година, но все още няма готови алтернативи за това.

Опитите до този момент - „Южен поток“ и разширение на „Северен поток“, засега удрят на камък. Но и „Газпром“ не се отказва и сега се опитва да прекара „Турски поток“ на газовата карта на Европа.

В Русия отбелязват, че проектът предизвиква интереса на държави от ЕС – Гърция, Италия и Австрия вече го декларират. Но медиите сякаш не обръщат внимание на заявките, които прави първата транзитна държава от общността по планирания газопровод – Гърция, по повод проекта.

По време на пресконференция в Солун, гръцкият премиер Алексис Ципрас беше категоричен, че приветства изграждането на газопровода и продължението му към Европа, но само в изпълнение на европейските правила и принципите на свободната търговия. И посочи, че страната вече реализира един проект - ТАР, тоест диверсификацията на Гърция по отношение на газовите доставки до голяма степен вече е осигурена. 

„Внимателно следим обсъжданията и отношенията между Русия и Турция – отношения, които се променят и са ту топли, ту хладни. Радваме се, че те се възстановиха, защото искаме нашите съседи да са в добри отношения, а не в отношения на война“, каза още той на въпрос на РИА Новости.

За "Южен поток" вече никой не говори. Строителството на продължение на „Турски поток“ към Европа и „Северен поток“ 2 пък никак няма да бъде просто. Полша вече сложи прът в плановете за разширението на "Северен поток", а и в Москва очакват "железобетонни" гаранции за доставките на газ в Европа.

Но в същото време и тръбата от „Турски поток“, с която „Газпром“ планира да захрани турския пазар, може да се окаже изправена пред неочакван проблем. Както отбелязва гръцкият премиер – отношенията между Москва и Анкара са променливи и инцидент, по подобие на сваления руски самолет, може отново да замрази важни не само за Турция икономически проекти.

Плановете на Москва за "Турски поток" засега изглеждат така: изграждането на една тръба с капацитет от 15,7 млрд. куб. метра природен газ годишно, с която да бъдат задоволени турските потребители. Това означава, че Русия ще доставя директно цялото количество газ за Турция - през "Син поток" и през "Турски поток" и транзита през България ще отпадне. 

На следващо място идва изграждането на втора тръба от "Турски поток", която да стига до границата с Гърция. Този път от Москва заявяват, че ще оставят Европа да се разбере как оттам да пренесе газа до пазара. Един от дискутираните варианти досега е изграждането на газов хъб, където Русия да продава газа, а Гърция да бъде основната транзитна държава в региона. 

Делът на Русия по отношение на вноса на газ в ЕС е над 30%, което е съществено, особено на фона на все по-амбициозните цели на общността в сферата на екологията. А засега природният газ е по-чистото гориво, което може да захрани икономиката.

Желанието на Брюксел обаче е да изправи Русия пред все по-сериозна конкуренция – чрез обединение на газовите мрежи в страните от общността, чрез терминалите за втечнен газ и новите източници в Средиземно море и т.н., което да намали силата на газа като политическо оръжие на Москва.

И на газовата карта на Европа тепърва ще се появяват нови проекти, с които Москва ще трябва да се съобрази, защото и Русия разчита на парите, получени при продажбата на природен газ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
DutyFree slava na Pu
преди 7 години
Уау.. браво ти си мнооого умен....Колкото и да си плямпаш, руските ще заобиколят и Украйна и България. Украйна до 3-4 години няма да е държава.. ние 10 -години по късно...Ако бяхме умни щехме да печелим сума ти пари от транзитни таки. Сега ще ги печелят Гърци и Турци, точно заради такива умници като тебе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
грифин
преди 7 години
до ...slava na Puкогато си безнадеждно влюбен и цялият свят да ти каже, че гаджето ти е курв@...... ще намразиш света, но няма как да го осмислиш. от това светът не страда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 2
DutyFree slava na Pu
преди 7 години
Русия ще заобиколи Украйна. Русия ще заобиколи и България.... понеже тук сме умници....Ще си направи Турски поток ще си пусне отклонение към Гърция, и през Албания към Италия и тетака... а ако не стане ще измисли нещо друго, а ние ще останем с пръстче в ануса. Защото вместо да печелим ще губим, защото слушаме чичковците отвъд голямата вода, които винаги са гледали и ще продължват да си гледат своя собствен интерес и не ги интересува нашата *** дуржава. Целта на САЩ е Русия, вечният враг и винаги е била, та ако ще да разсипят тотално нашата държава. Тях това не ги интересува. Целта оправдава средствата както се казва. Целта е да бъде ударена Русия, независимо от цената, която ще плати Източния блок , защото целта е само една единствена да бъде разсипана Русия (60% от ресурсите на планетата) за да и се вземат ресурсите, защото Запада има нужда от тези ресурси за да оцелее (и свежите пари от офшорките) за да може да отложи смъртта си с 20-25 години. Всичко останало са глупости...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 9
dakl
преди 7 години
Това че България отива в небитието е вече почти сигурно и не се нуждае от коментари и потвърждение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 7 години
Позна! В една и съща стая са, комп до комп и понякога единият борави и с двата. Но в това няма нищо срамно. Все пак не са в един креват, нали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 7
tisia
преди 7 години
....много "точни" изводи и коментари....вие да не сте в една и съща стая и да си подмятате репликите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 12
Lucifer
преди 7 години
БГ никога няма да си отиде но Путинова Русия ще изпадне в още по-плътна изолация и мизерията ще я доведе до нова октомврийска революция, така че споко...можем и без газ, но те не могат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 10
крас
преди 7 години
Посредствена статия в която не е взето подвнимание новооткритото НАЙ ГОЛЯМО в света газово находище в ЮГЕН ПАРС и свързаните с него два проекта за доставката на газ за ЕВРОПА - ШИИТСКИЯ и КАТАРСКИЯ. Пресечната точка на двата проекта е СИРИЯ, а заинтересованата страна войната в тази държава да продължава е ГАЗПРОМ.За газта от Парс се бори Китай който сключи над 23 договора с ИРАН за доставка на втечнен газ срущу това да му строи ядрени централи и доставя ракетни комплекси.В резултат от СФОРМИРАНЕ на тази нова ос КИТАЙ - ИРАН - СИРИЯ възникнаха напрежения с Русия свързани с отказа на Китай да строи газопровада "СИБИРСКА СИЛА", В същото време нарастна напрежението в ЮЖНОКИТАЙСКО МОРЕ по пътя на КОРАБНИТЕ доставки на газ от Иран за Китай.ВОЙНАТА СВЪРЗАНА С НАХОДИЩЕТО В ЮЖЕН ПАРС Е НЕИЗБЕЖНА И ТЯ НЯМА ДА Е САМО В СИРИЯ!УБЕДЕН СЪМ, ЧЕ ЩЕ СЕ ПРЕНЕСЕ пред вратите на Китай в ЮЖНОКИТАЙСКО МОРЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 21
vladconsult
преди 7 години
За съжаление България си отиде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 16
Стоян Петров
преди 7 години
Големите руски енергийни проекти - големи руски празни приказки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още