IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас: Гърция приветства нови газопроводи край границите си

Условието е да се спазват правилата на ЕС и законите на свободната конкуренция, заяви гръцкият премиер

18:02 | 11.09.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Гърция приветства появата на нови газопроводи край границите си, като при това се спазват правилата на ЕС и законите на свободната конкуренция. Това заяви днес гръцкият премиер Алексис Ципрас на пресконференция в Солун, цитиран от ТАСС.

Ние (гръцкото правителство) възнамеряваме чрез инициативна енергийна политика в много измерения да направим така, че Гърция да стане един от европейските енергийни възли, посочи той. За това до голяма степен ще помогне изграждането на Трансадриатическия газопровод, допълни Ципрас, пише БТА.

Към границата ни могат да бъдат изградени и други тръбопроводи и ние приветстваме това, като се спазват правилата на ЕС и законите на свободната конкуренция, отбеляза Ципрас.

Той допълни, че по този въпрос има взаимно разбирателство с Италия, уточнявайки, че съществува споразумение между гръцкия газов оператор ДЕПА, руската Газпром и италианска компания.

Внимателно следим отношенията между Русия и Турция. Искаме съседите ни да имат добри отношения, подчерта Ципрас. 

Междувременно днес пред журналисти руският министър на енергетиката Александър Новак заяви, въпросът за отстъпка в цената на руския газ за Гърция не е засяган по време на гръцко-руските разговори в Солун. "Такъв въпрос не е повдиган", каза Новак в отговор на въпрос дали са обсъждали с гръцките партньори по-ниски цени на газа. 

Очаква се Гърция да бъде основна транзитна държава на бъдещия проект "Турски поток", подкрепян от Русия.

Разногласията между Международния валутен фонд (МВФ) и Европейския съюз за начина на решаване на гръцката дългова криза вреди на страната, заяви още гръцкият премиер, цитиран от Ройтерс. Ципрас каза, че постоянните спорове и несъгласия между МВФ и европейските институции пречат на Гърция да си върне доверието на чуждестранните пазари и инвеститори.

МВФ още не е решил дали да участва в третия спасителен международен план за Гърция, като изтъква, че не е убеден в устойчивостта му. В момента дългът на Гърция надвишава 170 процента от брутния вътрешен продукт и е най-високият в еврозоната.

Ципрас каза, че противоречията между ЕС и МВФ са пречка за участието на страната в програмата на Европейската централна банка за количествено облекчаване. "Гърция има право на честно уреждане на въпроса за дълга. Гръцкият проблем е проблем на Европа", заяви Ципрас.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Tutankhamon
преди 7 години
" Ние (гръцкото правителство) възнамеряваме чрез инициативна енергийна политика в много измерения да направим така, че Гърция да стане един от европейските енергийни възли, посочи той. За това до голяма степен ще помогне изграждането на Трансадриатическия газопровод, допълни Ципрас, пише БТА.Към границата ни могат да бъдат изградени и други тръбопроводи и ние приветстваме това, като се спазват правилата на ЕС и законите на свободната конкуренция, отбеляза Ципрас.Той допълни, че по този въпрос има взаимно разбирателство с Италия, уточнявайки, че съществува споразумение между гръцкия газов оператор ДЕПА, руската Газпром и италианска компания."Е, казах ли ви, че ще ни шунтират? вероятността е 99,99%. Едната стотна от процента е в Кремъл нещо да се объркат. - Ха дано, ама нАдали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
крас
преди 7 години
Няма да има нито ЮЖЕН , нито пък ТУРСКИ ПОТОК !!!ИМА ДРУГИ ДВА ПРОЕКТА ЗА ДОСТАВКА НА ГАЗ ЗА ЕВРОПА ОТ най голямото газово находище в света в ЮЖЕН ПАРС: Единият проект е ШИИТСКИЯ който започва от Иран минава през Ирак и Сирия, а другия е КАТАРСКИЯ в който участват Саудитска арабия Израел, САЩ и Турция.Катарския газопровод минава през Саудитска арабия , Сирия, Турция и Европа!!Пресечната точка на тезидва проекта е СИРИЯ!!РУСНАЦИТЕ СА ЗАИНТЕРЕСОВАНИ ВОЙНАТА В СИРИЯ ДА ПРОДЪЛЖАВА ЗАЩОТО ПО ТОЗИ НАЧИН СА БЛОКИРАНИ И ДВАТА ПРОЕКТА!ИРАН И КЪМ МОМЕНТА ДОСТАВЯ ГОЛЕМИ КОЛИЧЕСТВА ВТЕЧНЕН ГАЗ ОТ ТОВА НАХОДИЩЕ НА КИТАЙ., затова и Китай спря строителството на газопровода СИБИРСКА СИЛА.Войната в Сирия се првръща във воденичен камък за ИЗТОЧНА Европа която иска или не ще доставя газ само през СЕВЕРЕН ПОТОК. /през 2019 Украйна ще е отрявана от газта/ПЕЧЕЛИВШИЯТ ОТСИТУАЦИЯТА Е КИТАЙ СКЛЮЧИЛ 23 ДОГОВОРА С ИРАН ПРИ КОИТО СРЕЩУ ВНОСА НА ГОРИВА ЩЕ СТРОИ НА ИРАН ЯДРЕНИ ЦЕНТРАЛИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
Lucifer
преди 7 години
*** на Европа не може да командва Газа на Европа!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 9
KOSTAS LINKE
преди 7 години
ДА ЖИВЕЕ ВЕЛИКА ГЪРЦИЯ...НИЕ ЩЕ КОМАНДВАМЕ ГАЗА ЗА ЕВРОПА !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още