IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дворкович: Русия може да доставя газ за Европа през "Турски поток"

Проектът беше обсъден на среща на първия вицепремиер на Русия и гръцкия премиер Алексис Ципрас в Солун

15:03 | 10.09.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Плановете за трасето на &quot;Турски поток&quot;. <em>Графика</em>:<em> &quot;Газпром&quot;</em></p>

Плановете за трасето на "Турски поток". Графика: "Газпром"

Възстановяването на отношенията между Русия и Турция дава възможност за развитие на руския  газов коридор в южно направление, а една от тръбите на „Турски поток“ ще може да захрани и европейския пазар, преминавайки през Гърция.

Това заяви първият вицепремиер на Русия Аркадий Дворкович след срещата си с гръцкия премиер Алексис Ципрас. Двамата разговаряха в рамките на Международния панаир в Солун, предава РИА Новости. 

На срещата между двамата присъстваха и руският енергиен министър Александър Новак и неговият гръцки колега Панос Скурлетис. По тази причина и очакванията бяха разговорите да бъдат свързани основно с енергийната тема и „Турски поток“. Преди седмица ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер съобщи, че Анкара е предложила да бъде разгледана възможността за транзит на руски газ през Турция и Гърция за Европа.

Тогава и гръцката страна потвърди своя интерес за подобен проект. Гръцкият енергиен министър обаче беше категоричен, че за реализацията на идеята думата ще има Европейската комисия.

Според Аркадий Дворкович предстои много работа за реализацията на идеята за доставки на газ до Европа през „Турски поток“ - все още не е уточнена пътната карта на проекта, не са водени и преговори с Европейската комисия. „Въпреки това виждаме добър потенциал в този проект“, заяви още той.

Русия планира подписването на междуправителствено споразумение за „Турски поток“ през октомври, допълни от своя страна и Александър Новак. В него ще бъдат уточнени всички подробности около пътната карта на проекта.

Според досегашните заявки Русия ще построи една тръба на „Турски поток“, по която ще тече газ директно за турския пазар. Но плановете са да има и още поне една, която да захранва европейския пазар. Това може да стане чрез връзка с газов хъб на гръцко-турската граница.

„Гърция се стреми да стане един от важните енергийни хъбове в Европа, особено по отношение на газа“, поясни руският вицепремиер. Според него обаче тези планове се преплитат с политически интереси и реализацията им няма да е лесна.

Дворкович вижда и интересни енергийни проекти в самата Гърция, в които "Газпром" може да участва. Той обаче не уточни кои са те. 

 

По време на разговорите си с гръцкия премиер Алексис Ципрас Дворкович е предложил още създаване на съвместни предприятия в различни области, увеличаване на инвестициите, обмен на технологии и участие на Русия в транспортни инфраструктурни проекти – особено по отношение на жп съоръженията и летища.

„Не просто заявяваме интерес, а сериозно, с детайлни разчети, разглеждаме всеки проект“, категоричен е Дворкович.

Русия все още има интерес към приватизацията и на пристанището в Солун, стана ясно пък от думите на първия вицепрезидент на държавната жп компания РЖД Александър Мишарин. Търгът за пристанището обаче беше отложен.

В плановете на руската компания беше покупката на жп инфраструктурата на Гърция и пристанището в Солун. РЖД обаче не участва в търга за TraianOse. Мишарин обясни, че компанията е просто един от многото оператори на мрежата в Гърция и затова не е привлякла интереса на руската компания.

„Готови сме да участваме в модернизацията на жп мрежата на Гърция, в нейното управление“, коментира още той пред журналисти по време на Международния технически панаир в Солун, допълва РИА Новости. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 3
eboyanov
преди 7 години
... и гръцкия премиер Алексис Ципрас в Солун ?!?!?!?най-накрая и Гърция да ги припознае!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 7
Спящият бик
преди 7 години
На Женския пазар пазарлъкът е на къде по-високо ниво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 5
dakl
преди 7 години
От край време не се толерира лекото поведение нито при жените , нито при държавите, то само се използува по предназначение от тези с възможности!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 21
Стоян Петров
преди 7 години
Големите руски енергийни проекти-големи руски празни приказки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още