IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция ще преразгледа тол таксите за магистралите в началото на 2017 г.

Таксите са високи, но промяната им сега може да застраши строителството на нови пътища

16:55 | 08.11.16 г. 1
<p>
	Снимка: <em>АПИ</em></p>

Снимка: АПИ

Правителството на Гърция ще преразгледа тол таксите за ползване на магистралите в страната през следващата година, съобщава гръцката агенция Ana Mpa.

По думите на министъра, отговарящ за развитието на инфраструктурата, Христос Спирцис през март 2017 г. ще бъдат разгледани условията по договорите за публично-частните партньорства, по които се осъществява експлоатацията на магистралите в страната, защото таксите са високи.

Сега обаче това не може да бъде извършено, за да не се получи проблем с изграждането на пътищата в страната, допълни министърът пред обществената телевизия ERT.

Ситуацията с тол таксите в Гърция е доста сложна. За шестте магистрали в страната има шест компании, които се грижат за поддържката на пътя и съответно събират такси за преминаването. Таксите се събират на специални пунктове на магистралите, каквато е обичайната практика.

Ползващите често пътните участъци могат да използват и автоматизирана система за събирането им. Шестте компании обаче имат собствени автоматични системи за събиране на тол такси.

Според изчисленията на сайта tolls.eu преминаването на автомобил с дължина до 2,2 метра коства около 19,20 евро за участъка между Солун и покрайнините на Атина. Автомобили над 2,2 метра плащат значително повече - 48,50 евро.

От Солун до Кавала по магистралата автомобилите до 2,2 метра плащат 2,40 евро, а над тази дължина - 6 евро.

От Солун до Игуменица таксата е 7,20 евро за малките автомобили и 18 евро за автомобилите над 2,2 метра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Един Българин
преди 7 години
Не ползвам тол такси от както въведоха такава на Кулата. Има и други пунктове, а на ГПС-а има настройки за избягване на тол таксите. 20 евро - ехееее нема начин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още