IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Париж година по-късно, или когато страхът от терористични атаки остава

Спомените от ужасяващите атаки от 13 ноември 2015 г. са все още живи, а емоционалните рани тепърва ще трябва да зарастват

14:06 | 13.11.16 г.
<p>
	Балони полетяха днес в Париж в памет на загиналите в терористичните атаки от 13 ноември 2015 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Балони полетяха днес в Париж в памет на загиналите в терористичните атаки от 13 ноември 2015 г. Снимка: Ройтерс

Година, след като терористи удариха Града на светлините, парижани почитат 130-те жертви с паметни плочи, специален концерт и пълната решимост да не позволяват на страха да унищожи тяхната традиция на солидарност, коментира USA Today.

Спомените от ужасяващите атаки от 13 ноември 2015 г. са все още живи, а емоционалните рани тепърва ще трябва да зарастват.

„Не спирам да мисля как някой може да влезе и просто да се взриви. Нищо не можем да направим срещу тероризма“, казва Станислас Дютиьо, 41-годишен собственик на аудио-визуалната компания DeeStan Prod. “Ако някой е решил да убива, той може да го направи“. 

Художничката Милва Пекел, която всеки ден пътува с парижкото метро, е съгласна с думите му и казва, че вече не се чувства сигурна.

„Когато метрото спре между две спирки, всички се гледат един друг“, казва Пекел. „Преди се тревожехме, когато видехме подозрителни пакети. Сега се страхуваме един от друг“.

Обновената концертна зала "Батаклан" – сцена на най-големите жестокости през този ужасяващ ден, отвори вчера врати с концерт на британската рок звезда Стинг – в навечерието на годишнината. Трима въоръжени мъже убиха 90 присъстващи на концерт миналата година, преди полицията да застреля нападателите.

Това бе една от няколкото координирани атаки в северните покрайнини на Париж, в близост до националния стадион Stade de France, където трима атентатори самоубийци се взривиха по време на футболен мач. Малко след това други нападатели с Калашников продължиха агресията, откривайки огън в кафенета и ресторанти в центъра на столицата.

Единственият оцелял заподозрян – роденият в Белгия, но с френско гражданство Салах Абдеслам, бе арестуван в Брюксел през март и екстрадиран в Париж, където все още е в ареста.

„Когато отново отворим "Батаклан", имаме две важни задачи“, каза Стинг в свое изявление преди концерта. „Първо, да си спомним и да почетем онези, които изгубиха живота си в нападението преди година. Второ, да отпразнуваме живота и музиката, която този исторически театър въплъщава“.

Дютиьо, който е редовен клиент на Батаклан, е имал късмета да не бъде там в онази страшна нощ. Четирима от колегите му обаче губят живота си.

„Никога няма да мога да отида в Батаклан така, както преди“, казва той. „Представям си как влизам в залата, виждам всички тези тела, тази река от кръв. Ще мине дълго време, преди нещата да се нормализират, ако изобщо това е възможно“.

Театърът е възстановен от нулата точно такъв, какъвто беше, казва директорът на "Батаклан" Жером Лангле. Работниците са изпразнили изцяло залата, а после са възстановили интериора с нови материали, които са абсолютно същите като старите.

„За да направим това повторно отваряне възможно, решихме да променим всичко в опит да не променяме нищо“, казва Лангле. „От покрива до пода, боите, плочките, дори седалките. Искахме да сме сигурни, че нищо няма да остане от онази нощ“.

Ремонтни фирми и майстори са предложили помощ за възстановяването на концертната зала безплатно в духа на солидарността. „Това още веднъж показва, че те (терористите) не успяха да ни разделят. Тази добра воля ни дава силата да продължим“, добавя той.

В неделя обаче вратите на "Батаклан" ще останат затворени, светлините загасени, а залата ще е замлъкнала през целия ден. „Никога няма да забравим жертвите“, казва Лангле. „Ще продължим да скърбим“.

Правителството ще представи и уебсайт със 7000 плакети, рисунки и други предмети, оставяни на възпоменателните места след атаките.

Франция със сигурност не се е завърнала към нормалното. Заради продължаващото извънредно положение в столицата и други големи градове бяха разположени 100 хил. души от силите за сигурност – включително полиция, жандармерия и въоръжени войници.

В злополучен момент президентът Франсоа Оланд обяви края на извънредното положение на 14 юли – деня, в който шофьор на камион, вдъхновен от ИДИЛ, се вряза в празнуващите Деня на Бастилията в Ница, убивайки 86 души.

Мерките за сигурност, които целяха да накарат френските граждани да се почувстват сигурни, се провалиха, казва политическият анализатор Кристоф Барбие. „Все още не знаем как да предотвратим атаки“.

Като предпазна мярка сигурността по магазините, кината, стадионите и музеите е затегната с наета нова охрана, проверка на чантите и използването на детектори за метал.

„Всички сме заподозрени“, оплаква се Дютиьо, оплакващ загубата на неприкосновеността на личния живот. „Това за мен е поразително“.

Докато Франция се насочва към президентски избори следващата година, въпросът със сигурността е от първостепенно значение. „Има воля от политиците да изглеждаме по-сурови от съперниците“, казва Барбие.

Барбие си спомня как някои десни лидери от опозицията са призовали да се „създаде Гуантанамо във френски стил“ - затвор, в който САЩ държи заподозрените терористи – за да се заключат в него тези, които силите за сигурност определят като потенциална заплаха.

Милва Пекел осъжда политиците, които търсят подкрепа, подклаждайки омраза и страх сред френските граждани, като демонизират мюсюлманските мигранти като източник на тероризъм. „Това също ме ужасява“, казва той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още