IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция обвини Салах Абдеслам в тероризъм

Днес единственият оцелял от джихадистите, извършили атентатите в Париж на 13 ноември 2015 г., беше екстрадиран във Франция

21:11 | 27.04.16 г. 1
<p>
	Полицейският конвой, с който Салах Абдеслам беше предаден на Франция. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Полицейският конвой, с който Салах Абдеслам беше предаден на Франция. Снимка: Ройтерс

Салах Абдеслам, единственият оцелял от джихадистите, извършили атентатите в Париж на 13 ноември 2015 г., беше обвинен от френски съдия в принадлежност към терористична организация, убийство с цел тероризъм, отвличане и притежание на оръжия и експлозиви, предават Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Французинът от марокански произход е пратен в предварителен арест в единична килия в затвора на община Фльори-Мерожис близо до Париж и ще бъде разпитан по делото на 20 май.

Абдеслам беше заловен в Брюксел на 18 март и екстрадиран във Франция по-рано днес, припомня Ройтерс.

Смята се, че Абдеслам е свързан и с атентатите в Брюксел от миналия месец. Той беше издирван с европейска заповед за арест, което доведе и до опростяване на процедурите за екстрадиция между Франция и Белгия.

Салах Абдеслам е пристигнал на френска територия тази сутрин малко след 9 ч местно време, съобщават от белгийската прокуратура. Не се уточнява как той е предаден на френските власти заради високата степен на сигурност.

Салах Абдеслам е на 26 години, френски гражданин от марокански произход, който живее в Белгия. Той беше обект на издирване в продължение на 4 месеца преди да бъде арестуван в квартал Моленбек в Брюксел на 18 март.

Френски и белгийски следователи са открили доказателства, които предполагат, че той е имал дейно участие в подготовката на атаките в Париж. Точната му роля в нощта на атентатите обаче все още не е известна. Той е заподозрян, че е бил шофьор на атентаторите самоубийци, които се взривиха в района на националния стадион на Франция. Смята се, че намерената жилетка с експлозиви в близост до стадиона, е принадлежала на Абдеслам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Явно тоя *** ше е френският Ли Харви Осуалд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още