fallback

Мей призова Великобритания да покаже, че капитализмът "може да работи за всички"

Според британския премиер корпоративна Великобритания "не означава само правене на бизнес, а правене на бизнес по правилния начин"

15:00 | 15.11.16 г. 11

Британският министър-председател Тереза Мей заяви, че британските компании носят отговорност да покажат как капитализмът може да „работи за всички“ и да смекчат негодуванието на тези, които се чувстват „изоставени“ от глобализацията, съобщава Bloomberg.

В първата си голяма намеса във външната политика Мей се насочи към промените в обществото, които доведоха до избора на Доналд Тръмп в САЩ и вота в подкрепа на Brexit. Докато Великобритания договаря развода си с Европейския съюз, Мей призова компаниите да изиграят своята роля в защитаването на свободната търговия и либерализма – два бастиона, изпаднали в немилост пред избирателите.

„Този малък брой хора, които смятат, че могат да действат по различни правила и които безразсъдно вредят на цялата бизнес общност междувременно“, трябва да променят поведението си, каза Мей на събитие в Лондон. Важно е, че корпоративна Великобритания „не означава само правене на бизнес, а правене на бизнес по правилния начин“.

„Когато откажеш да приемеш, че глобализацията в сегашната ѝ форма е изоставила твърде много хора, не сееш семената за растежа ѝ, а за провала ѝ“, каза Мей по повод настроенията сред западните избиратели и икономическите сили, които доведоха до популистка реакция срещу политическия елит. „Докато настроенията срещу глобализацията се засилват, належащо е тези от нас, които заемаме лидерски позиции, да отговорим: да осмислим променящия се свят около нас и да оформим нов подход, запазващ най-доброто от това, което работи".

Министър-председателят подсказа още, че Великобритания може да се откаже от Митническия съюз на ЕС, когато приключи с раздялата си от съюза, планирана за март 2019 г. Великобритания ще бъде свободна да договаря собствените си сделки, каза тя. Това би било невъзможно, ако страната реши да остане в митническия съюз.

„Ще използваме свободите, които идват от преки преговори с партньори, за да бъдем гъвкави, да определяме нашите правила и да оформяме нови и динамични търговски споразумения, които работят за цяла Великобритания“, каза тя.

„Няма някакъв избор между твърдо и меко излизане от ЕС. Става въпрос за това как бизнесът и правителството работят заедно, за да постигнат най-добрата сделка – правилната сделка за Великобритания и правилната сделка за компании в континента“.

Мей сподели, че е обвинявана, че управлява „анти-бизнес“ администрация, но допълни, че това не е нейното намерение и се ангажира да бъде „недвусмислено и безсрамно про-бизнес“.

„Да поискаш от бизнеса да работи с правителството и да изиграе своята роля е изключително про-бизнес, защото е основно за поддържане на вярата в капитализма и свободните пазари“, каза Мей.

Конфедерацията на британската индустрия приветства изказването на Мей и обеща да работи с нея за развитието на британската индустрия, входящите инвестиции и търговията.

„Обединеното кралство е известно със своите иновативни, амбициозни и международни компании от всякакви размери, сектори и региони, които се фокусират върху търговия със света и създаването на просперитет у дома“, каза директорът на конфедерацията Каролин Феъбеърн. „Окуражително е да видим, че правителството заема твърда позиция към свободна търговия“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:51 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още