IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия предупреждава Европа за риск Украйна да отклонява газ от транзита

Предупреждението отправи руският президент Владимир Путин в разговор с Ангела Меркел

17:34 | 15.11.16 г. 1
<p>
	Владимир Путин. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Владимир Путин. Снимка: архив Ройтерс

Руският президент Владимир Путин предупреди германския канцлер Ангела Меркел, че Украйна може да отклонява част от транзита на газ за Европа. Двамата са разговаряли по телефона в понеделник, става ясно от съобщение на Кремъл.

Опасенията на руската страна са свързани с прогнозата за застудяване в Европа, което увеличава риска за „несанкционирано отклоняване“ на руския газ.

Всяка зима Русия отправя подобни предупреждения към Европа, които връщат спомените към зимата на 2009 година. Тогава Москва спря газа за цяла Европа, след като обвини Украйна, че краде от транзита. Малко преди това „Газпром“ спря доставките за страната, след като пропаднаха преговорите за цената на суровината.

Сега повече от година Украйна не купува газ директно от „Газпром“, а го получава чрез интерконекторни връзки от Европа. Москва пък непрекъснато предупреждава, че в газовите хранилища на Украйна липсва достатъчно газ, за да бъде обезпечено потреблението в пиковите моменти.

Украйна влиза в зимния сезон с 14,5 млрд. куб. метра природен газ в своите хранилища. Количествата са определяни като достатъчни от украинската страна. Според изчисленията на руския енергиен министър Александър Новак обаче на Украйна ще й бъдат нужни още между 1,5 и 2 млрд. куб. метра газ, за да може да гарантира зимното потребление.

Планирана е визита на зам.-председателя на ЕК и комисар по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович в Москва. Той ще работи за възстановяване на тристранния диалог – между Русия, Украйна и ЕС, по отношение на газовите доставки, поясни днес говорителят на ЕК Якоб Адамович. „Форматът на тези преговори е доказал своята ефективност“, каза той.

Шефчович ще коментира още и перспективите за транзита на газ през Украйна след 2019 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Баси бизнеса , един продава , други купува а по средата трети краде !Форматът на тези преговори е доказал своята ефективностСмех !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още