IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бежанската политика на Меркел във фокуса на презизборната кампания в Австрия

Кандидат-президентът на десните популисти Норберт Хофер и кандидатът на Зелените Александър Ван Дер Белен проведоха един от последните си дебати

21:21 | 28.11.16 г. 6
<p>
	Александър Ван Дер Белен (вляво) и Норберт Хофер (вдясно). <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Александър Ван Дер Белен (вляво) и Норберт Хофер (вдясно). Снимка: Ройтерс

Кандидат-президентът на десните популисти в Австрия Норберт Хофер обвини германския канцлер Ангела Меркел, че е допуснала огромни грешки в бежанската си политика, оповести Deutsche Welle. По неговите думи тя е нанесла големи щети на Европа с решението си да отвори германските граници за бежанците. Хофер направи това твърдение по време на телевизионен диспут с кандидата на Зелените Александър Ван Дер Белен.

По думите му резултатът от това е, че стотици хиляди мигранти, включително и терористи, са преминали през Австрия. Думите на Ангела Меркел „Ние ще се справим“ привлякоха стотици хиляди души насам, добави популистът. „Въпросът е кого имаше предвид Меркел под „ние“. Австрийските данъкоплатци ли?“, попита Хофер в предаване на ATV, което се излъчи една седмица преди изборите за президент в Австрия. Цената на интеграцията и грижите за бежанците е огромна, добави той.

Ван Дер Белен обвини кандидата на популистите, че лекомислено се заиграва с важна тема като евентуалното излизане на Австрия от ЕС. По думите на кандидата на Зелените популистите в страните от ЕС печелят много, спекулирайки с темата за напускането на ЕС на техните държави. От особена важност е солидарността между страните членки на ЕС. В тази връзка, подчерта Белен, от особено значение са добрите връзки между Австрия и Германия. Един евентуален срив в отношенията между двете съседни държави може да застраши много работни места, както в областта на индустрията, така и в туризма, подчерта той. Белен многократно в предизборната си кампания показа разбиране към бежанската политика на Германия.

Хофер заяви, че като президент той ще е за по-задълбочени отношения с държавите от Източна Европа, особено с Русия. Той отхвърли идеята за излизане на Австрия от ЕС. Това, към което ще се стреми политикът, е положителното развитие на съюза.

В Австрия много политици, не само популисти, но също и консерватори и социалдемократи, от дълго време критикуват Германия. Те обвиняват съседката си в това, че тя не е наложила лимит за прием на бежанци и заради това тя продължава да е магнит за мигрантите. Това води до проблеми за Австрия, която също се превръща в желана цел на мигрантите. В началото на годината алпийската държава наложи таван за прием на бежанци, стремейки се да ограничи миграцията към нея.

Бежанската криза е сред най-важните теми на президентските избори в Австрия на 4 декември. Евентуална победа на Хофер ще го превърне в първия популист начело на държава в Западна Европа.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
многодобре
преди 7 години
...може да си редактира и заглавието...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 0
Jay Gould
преди 7 години
Хофер бе подкрепян от индустрията, капитала и финансите + средната класа и работниците в Австрия (цели заводи гласувах за него), преди левите и зелените да фалшифицират изборите - което и е причината сега те пак да се повтарят.... Понеже ''не-популистите'' ги бяха фалшифицирали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
Jay Gould
преди 7 години
Само изпуснаха, че не ''популистите'' фалшифицираха изборите ;) И защо нито една медия в Европа (дори Инвестор) не е наела ''бежанци'' на работа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
"Ван Дер Белен обвини кандидата на популистите..." Браво Елине , браво мойто момче...напипал си верния тон !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
Хофер е нащо момче стискаме му палци ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още