IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрийски консерватори се обявиха срещу крайнодесния кандидат за президент Хофер

В общ текст те дават подкрепата си за либералния опонент на Хофер – еколога Александър ван дер Белен

16:34 | 19.11.16 г.
<p>
	Норберт Хофер. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Норберт Хофер. Снимка: архив Ройтерс

Някои от лидерите на австрийските консерватори призоваха избирателите да не дават гласа си за крайнодесния кандидат-президент Норберт Хофер, предаде „Франс прес”, цитирана от BTV.

В общ текст високопоставените политици, сред които и бившият еврокомисар Франц Фишер и бившият канцлер Вилхелм Молтерер, заявиха, че следващият държавен глава трябва да е човек, на когото може да се разчита. Те посочиха още, че за да може да запази жизнеността на икономиката си, „Австрия трябва да остане надежден европейски и международен партньор“.

В текста консерваторите дават подкрепата си за либералния опонент на Хофер – еколога Александър ван дер Белен.

Хофер, който е лидер на крайнодясната „Партия на свободата“ не изключва провеждането на референдум върху бъдещето на Австрия в ЕС, след като подобно допитване беше проведено във Великобритания.

Хофер беше обвинен в манипулации, след като добави изречението „С Божията помощ“ на кампанийните си материали. Той понесе множество критики и заради това, че на снимки беше заснет да носи синя метличина, закачена на ревера си. В миналото цветето е символ на забранената Австрийска нацистка партия и през 30-те години нейни членове носят цветето, за да могат да се разпознават

По думите на Хофер той е избрал цветето единствено заради неговия ярък син цвят, същият като този на неговата партия.

„Не бихме искали да бъдем изправени пред спекулации за излизането на Австрия от ЕС, нито опити да се скрие синята метличина зад разпятие“, се казва в декларацията на консерваторите.

Ако Хофер бъде избран на президентските избори в Австрия на 4 декември, той ще стане първият крайнодесен президент в Европа от 1945 г. насам.

Изборите се провеждат отново, след като Хофер оспори резултатите от последния вот през май, който Ван дер Белен спечели с малка преднина.

Според последни социологически проучвания засега разликата между двамата е прекалено малка, за да може да се определи фаворит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 34 rate down comment 0
scott33
преди 7 години
Хофер вече е избран.....Сълзите на Хилъри нищо нема да променът.Заложих и пари /по възможностите си и в един крайно рискован и гоеум залог по мойте стандарти/, че Хофер ши спичели.Се пак, фанах малко от ралито в ноща на Тръмп, можем да си го позволим....Ай наздраве.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
чичо Hofer ше вземе изборите защото толкова безработни циггани и *** вкарани от бабиерата Шмъркел които са неспособни на нищо, а само стоят на цоциал и австрийците да плащат няма да го бъде. Престъпността се е увеличила 100 кратно и то е нормално, тези маннгали нито знаят език нито имат лекаро-биснез-инвестиционни умения както ни облъчваха с Американска пропаганда, обачер искат да ядат. Следователно трябват пари за да ядат и да плащат жилища, и колкото повече циггани пристигат, толкова повече социал трябва да им се дава докато австрийците кажат в един момент "Я фустата и ние няма да плащаме повече на тези ***" Алтернативата ква е ?!? Ми чичо ви Хофер след което партията на другия Щрахе ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 38 rate down comment 0
Jay Gould
преди 7 години
Само не написахте ''случайно'', че изборите са ФАЛШИФИЦИРАНИ от левицата, зелените и журналистите в името на талибанските им приятели и сексуални възжделения да са робини в талибански харем, че се налага да се правят отново ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още