IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасната изборна еквилибристика на Австрия

Прегласуването за държавен глава ще се състои на 4 декември

17:18 | 12.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Mинистърът на вътрешните работи Волфганг Соботка показва дефектните пликове за бюлетините. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Mинистърът на вътрешните работи Волфганг Соботка показва дефектните пликове за бюлетините. Снимка: Ройтерс

Онова, което звучи почти като виц, може да се превърне в кризисна ситуация. Некачествено лепило попречи на избирането на новия федерален президент на Австрия. Отлагането на първоначално планирания за 2 октомври балотаж на изборите за държавен глава обаче представлява сериозен позор, коментира германският Handelsblatt.

Дори и самото решение на Конституционния съд да има повторение на балотажа между бившия лидер на Зелените Александър Ван дер Белен и популисткия му конкурент Норберт Хофер заради пропуски при гласуването на друго място, е срам за една демокрация в сърцето на Европа. 

Но нещата се влошиха допълнително. Точна дата за третото гласуване първоначално не можа да даде и самият министър на вътрешните работи Волфганг Соботка. Сега се оказа, че партиите са се договорили за 4 декември. Парламентът трябва да вземе решението за отлагането на изборите само с обикновено мнозинство.

Бюрократите в Министерството на вътрешните работи са забелязали твърде късно некачественото лепило на пликовете, а печатницата не е успяла да реагира за краткото време.

Така с това административно фиаско Австрия стана за смях, коментира още Handelsblatt. За провала обаче отговорност не поема никой във Виена. Всъщност отговорен би трябвало да е именно вътрешният министър Волфганг Соботка. Но завършилият музика учител и страстен любител диригент просто почти не коментира този невероятен скандал. И по този начин политическата класа в Австрия предоставя поредното доказателство за несъществуващата култура на поемане на отговорност чрез подаване на оставка.

Фиаското на президентските избори илюстрира изпитанието, пред което е изправена днес Австрия. Втората република, и без това в икономически аспект посредствена за Европа - е дълбоко разделена. От едната страна е старата двупартийна система с невъзможността си да модернизира държавата и индустрията, а от друга страна - безмилостният популизъм отдясно.

Лидерските способности на политиците се подлагат на съмнение от все повече граждани. На  встъпилия в длъжност през май 2016 г. нов премиер Кристиян Керн се възлагаха много надежди, но той все още не може да уцели „бутона за рестартиране“. 

А и на самото население му писна от избори. Очаква се поредицата отлагания на изборите да свие и без това ниската избирателна активност. А това може да е фатално. Защото при предишния балотаж през май Ван дер Белен трябваше да бъде избран за президент с преднина от едва 30 000 гласа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още