IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Английската централна банка очаквано остави лихвените проценти без промяна

Централните банкери не промениха и плановете за покупка на държавни и корпоративни облигации

16:26 | 15.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Представителите на Английската централна банка (АЦБ) в четвъртък гласуваха единодушно да запазят лихвените проценти на рекордно ниското ниво от 0,25% и оставиха плановете за покупка на държавни и корпоративни облигации без промяна, съобщава Ройтерс.

Миналия месец централните банкери се отказаха от плана си за ново намаляване на лихвените проценти и вместо това заеха неутрална позиция по политиката, след като се оказа, че незабавните негативни ефекти от вота за Brexit върху икономиката на Великобритания са много по-слаби, отколкото предполагаха първоначалните данни.

Силното представяне на паунда през последния месец предполага, че инфлацията може да се ускори над целевото равнище по-бавно, отколкото сочат прогнозите на банката от ноември, съобщи тя.

Паундът е поскъпнал с над 6% на търговско претеглена база, откакто АЦБ представи последните си прогнози на 8 ноември.

Това само по себе си показва много по-бавно ускоряване на инфлацията спрямо целевата в средносрочен план, макар че се очаква волатилност на месечна база, тъй като позициите на пазарните участници по бъдещите отношения на Великобритания с Европейския съюз продължават да се развиват“, заяви АЦБ.

В сряда Федералният резерв на САЩ повиши основния си лихвен процент с 0,25 процентни пункта до целеви диапазон от 0,50%-0,75%, каквито бяха очакванията, затягайки политиката за втори път от десетилетие.

Според някои икономисти АЦБ би предприела същата стъпка, ако не беше несигурността около преговорите за излизане от ЕС, които вероятно ще стартират следващата година.

Централната банкери от АЦБ заявиха, че няма много новини през последния месец около британската икономика. Световната икономика е укрепнала, но същото се случва и с рисковете пред нея.

Глобалната перспектива е станала по-крехка предвид рисковете в Китай, еврозоната и някои развиващи се пазари, както и засилването на политическата несигурност“, казва АЦБ.

Британската инфлация записа най-бързия си темп от над 2 години този месец, макар че нивото ѝ от 1,2% все още остава под целевата инфлация на АЦБ. Средните цени са се повишили под влиянието на по-скъпите дрехи и влиянието на вота по Brexit върху цените на технологичните стоки.

През октомври инфлацията се забави до 0,9%, което накара гуверньора на АЦБ Марк Карни да напише писмо до финансовия министър Филип Хамънд, публикувано от централната банка в четвъртък.

Комисията по парична политика остава ангажирана, както винаги, с предприемането на всички нужни действия, с които да се гарантира, че инфлационните очаквания остават твърдо стабилизирани и че инфлацията ще се завърне към целта си устойчиво и в рамките на подходящ [времеви] хоризонт“, пише Карни.

Хамънд, от своя страна, заяви, че правителството „изцяло“ се е ангажирало с оперативната независимост и инфлационната цел на централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още