fallback

Драги е предупредил европейските лидери за рисковете от по-високи лихви

Комбинацията от растящи глобални лихвени проценти и експлозивна политика може да подчертае слабостта в еврозоната, твърди президентът на ЕЦБ

16:58 | 16.12.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Марио Драги е предупредил европейските лидери, че комбинацията от растящи глобални лихвени проценти и експлозивна политика може да подчертае слабостта в еврозоната, въпреки че самият той говори за стабилно възстановяване във валутния съюз, съобщава Bloomberg. Агенцията се позовава на източник от структурите на Европейския съюз, който е запознат със срещите и е пожелал анонимност, тъй като разговорите

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) е подчертал серията избори следващата година, забавящите се реформи и липсата на съобразяване в някои страни с бюджетните правила като фактори, които заплашват да върнат условия, подобни на тези в турбулентните години след 2010 г.

Драги е разговарят с европейските лидери на среща в четвъртък в Брюксел и е предупредил, че по-високите лихви може да оставят държавите, които не са свили дефицитите си, с повече задължения. Президентът на ЕЦБ е заяви, че като цяло условията са се подобрили навсякъде в еврозоната спрямо началото на 2016 г. Освен това ръстът в инвестициите и потреблението е подкрепил паричната политика на банката. 

Говорител на ЕЦБ е отказал да коментира изказванията на Драги.

„Все пак 2017 г. е изпълнена с потенциални рискове, тъй като последиците от вота за Brexit и избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ може да се проявят с пълна сила“, е казал Драги. „Ръстът в лихвените проценти може да окаже нов натиск на страните с висок дълг, които не са успели да консолидират бюджетите си. Този стрес може да се разпростре в цялата еврозона, тъй като икономическите различия между държавите са се увеличили, а структурните реформи са спрени“, е посочил той.

По думите на Драги инфлацията може да се ускори значително през идните месеци заради по-скъпия петрол, но като цяло не се наблюдава стабилна тенденция за повишение на потребителките цени, което е накарало банката да удължи програмата си за стимули макар и с по-бавен темп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:13 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още