IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите на облигации не вярват на Драги

Инвеститорите очакват постепенното спиране на програмата за изкупуване на активи

12:50 | 10.12.16 г. 2
<p>
	Председателят на ЕЦБ Марио Драги. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Председателят на ЕЦБ Марио Драги. Снимка: архив, Ройтерс

Както се казва в една поговорка, „Бой върху бой не върви“. Това е един аспект от интерпретацията на сложния рейд на Европейската централна банка (ЕЦБ) за програмата й за количествени облекчения, пише Bloomberg в свой анализ.

С настояването, че не намалява темповете, с които се изкупуват облигации, а същевременно всъщност се прави точно това след изтичането на времевата рамка на програмата, председателят на ЕЦБ Марио Драги изпраща смесени съобщения. Това вероятно отразява и разногласията между членовете си на Управителния съвет на централната банка на еврозоната.

Намаляването на обема на програмата до 60 млрд. евро на месец след септември 2017 г. хвърля кокал за тези, които смятат, че е време да се оттегли „паричната медицина“, посочва агенцията. Удължаването на времевата линия до края на следващата година пък успокоява политиците, които се опасяват, че пациентът все още не е на пътя на възстановяването.

Що се отнася до пазарите доходността по държавните облигации предполага, че инвеститорите започват да виждат по-добри икономически перспективи.

Доходността по 10-годишните германски облигации се повиши до около 0,4% от -0,2%, колкото беше през юли. Въпреки ръста обаче това равнище е все още абсурдно ниско. Средната стойност за последните две десетилетия е около 3,4 на сто, а за по-голямата част от 90-те години достига 5-9%.

Все пак това показва значително затягане на паричните условия за само три месеца, а кривата на доходността става доста стръмна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:42 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
kloynat
преди 7 години
как да му вярват тои гаргамел винаги ги гони малките смьрфове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
kloynat
преди 7 години
как да му вярват тои гаргамел винаги ги гони малките смьрфове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още