fallback

След годините на криза: Рекордна заетост в ЕС

Безработицата остава висока и варира в широки граници - от 4,1% в Германия до 23,1% в Гърция, става ясно от доклад на Брюксел

17:40 | 20.12.16 г. 2

Рекорден е броят на заетите в Европейския съюз (ЕС), сочат данните на Европейската комисия (ЕК) от прегледа на ситуацията на трудовия пазар в общността. Към края на юни 2016 г. работещите европейци са 232 млн. души. Това е най-високото ниво на заетите, измервано досега, посочват от Брюксел.

Ако тенденцията към ръст на заетостта се запази, ЕС ще успее да постигне целта си към 2020 г. 75% от трудоспособното население в общността да има работа. В момента това ниво е 71 на сто.

През 2015 г. в ЕС са създадени три милиона работни места, повечето от които постоянни. По данни на Евростат към края на октомври обаче нивото на безработицата в общността остава високо – 8,3% от трудоспособното население.

Безработицата варира в много широки граници – от 4,1% в Германия до 23,1% в Гърция.

Прегледът показва, че трудовият пазар трудно се възстановява след кризата – в периода от 2008 г. до 2013 г. едва един на всеки осем безработни е успял да намери постоянна работа на пълно работно време. Сериозен проблем за страните от общността остава и младежката безработица, която все още надхвърля 20% - 4,2 млн. младежи са без работа към края на септември 2016 г., показват данните.

Притеснителен е и броят на хората, които са в риск от бедност и социално изключване. В много държави има подобрение, но техният брой все още е прекалено висок – 119 млн. души, особено що се отнася до децата и представителите на малцинствените групи.

ЕК анализира и влиянието на бежанската вълна върху трудовите пазари. През 2015 г. и в първите девет месеца на 2016 г. в държавите от Общността са подадени 2,2 млн. молби за убежище. Бежанците обаче срещат големи трудности да намерят работа, които са свързани основно с по-ниското образователно ниво и заради недобри езикови познания.

Затова и инвестициите в образование им ще позволят по-лесна интеграция на пазара на труда. Това ще доведе до стимулиране на човешкия капитал, особено в контекста на застаряващите общества в ЕС. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:27 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още