IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След годините на криза: Рекордна заетост в ЕС

Безработицата остава висока и варира в широки граници - от 4,1% в Германия до 23,1% в Гърция, става ясно от доклад на Брюксел

17:40 | 20.12.16 г. 2
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Рекорден е броят на заетите в Европейския съюз (ЕС), сочат данните на Европейската комисия (ЕК) от прегледа на ситуацията на трудовия пазар в общността. Към края на юни 2016 г. работещите европейци са 232 млн. души. Това е най-високото ниво на заетите, измервано досега, посочват от Брюксел.

Ако тенденцията към ръст на заетостта се запази, ЕС ще успее да постигне целта си към 2020 г. 75% от трудоспособното население в общността да има работа. В момента това ниво е 71 на сто.

През 2015 г. в ЕС са създадени три милиона работни места, повечето от които постоянни. По данни на Евростат към края на октомври обаче нивото на безработицата в общността остава високо – 8,3% от трудоспособното население.

Безработицата варира в много широки граници – от 4,1% в Германия до 23,1% в Гърция.

Прегледът показва, че трудовият пазар трудно се възстановява след кризата – в периода от 2008 г. до 2013 г. едва един на всеки осем безработни е успял да намери постоянна работа на пълно работно време. Сериозен проблем за страните от общността остава и младежката безработица, която все още надхвърля 20% - 4,2 млн. младежи са без работа към края на септември 2016 г., показват данните.

Притеснителен е и броят на хората, които са в риск от бедност и социално изключване. В много държави има подобрение, но техният брой все още е прекалено висок – 119 млн. души, особено що се отнася до децата и представителите на малцинствените групи.

ЕК анализира и влиянието на бежанската вълна върху трудовите пазари. През 2015 г. и в първите девет месеца на 2016 г. в държавите от Общността са подадени 2,2 млн. молби за убежище. Бежанците обаче срещат големи трудности да намерят работа, които са свързани основно с по-ниското образователно ниво и заради недобри езикови познания.

Затова и инвестициите в образование им ще позволят по-лесна интеграция на пазара на труда. Това ще доведе до стимулиране на човешкия капитал, особено в контекста на застаряващите общества в ЕС. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 4
nobel
преди 7 години
Защо ли заетостта е едничкият икономически показател, който се коментира напоследък? Нали знаете, че нещата в този живот са свързани и е по-добре да ги коментираме едновременно. Но явно става много смешно когато се окаже, че заетостта се увеличава, а производството в същото време намалява. За вас е пределно достатъчно да ни кажете, че "заетостта се увеличава", кризата свърши и всички трябва да викаме "Ура". Ама на базата на какво се увеличава тая заетост, кои и какви са фирмите, които наемат нови хора - това вече не е интересно и не се споменава в анализа. Казваме - "заетостта се увеличава", тръскаме един много правдоподобно изглеждащ процент и който не вярва - да ходи да провери верно ли е, не е ли верно. А простичката истина е, че данните за заетостта са показателят, който най-лесно се манипулира. И понеже така или иначе други добри новини няма си пишем само за него. Лошото е, че за пореден път става така, че се пише само "или добро, или нищо".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
majnata
преди 7 години
Тая статия е като свинското със зеле...което яде ЕС , само дето Германи яде свинското , зелето е за останалите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още