IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атентаторът от Берлин е застрелян в Милано*

Анис Амри е бил убит от италианските сили за сигурност

11:43 | 23.12.16 г. 27
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Анис Амри - предполагаемият атентатор от Берлин и най-търсеният човек в Германия, е бил прострелян и убит при престрелка в Милано в петък, предава Ройтерс, като се позовава на данни на италианските сили за сигурност.

По-късно информацията бе официално потвърдена от италианското Министерство на вътрешните работи.  

Убитият днес в Милано е бил идентифициран чрез пръстови отпечатъци, поясни италианският вътрешен министър Марко Минити на специална пресконференция.  

Според първоначалните информации на Corriere мургав мъж на видима възраст между 20 и 30 години е бил спрян в 3 часа през нощта при рутинна контрола на площад „Първи май“ в квартал Сан Джовани (северната част на града). Служители на реда са поискали той да покаже документ за самоличност, вследствие на което заподозреният е извикал „Аллах Акбар“ (Аллах е велик, б.ред.) и е стрелял по двама полицаи.  Службите по сигурност са отвърнали на огъня и са го улучили смъртоносно. Един италиански полицай е бил ранен.

Според  La Stampa в раницата на застреляния е намерен френски билет за влак, което води до предположенията, че той е влязъл в Италия именно през тази съседна страна.

Corriere della Sera пише, че предполагаемият атентатор е пътувал с влак от Франция през Торино до Милано. Според Repubblica той тъкмо е излязъл от гарата Sesto San Giovanni, когато е бил подложен на проверка. 

Амри, за когото се предполага, че уби 12 души при атентат с камион в понеделник в Берлин, е прекарал в миналото много години в Италия. През 2011 г. той пристига на Апенините от Тунис, а четири години по-късно заминава за Германия. 

В сряда германските власти издадоха европейска заповед за ареста на Амри, в която пише, че той използва шест различни имена. Освен за тунизиец, той се представя също като египтянин и ливанец. Освен това бе обещана награда от 100 000 евро за свързана с него информация.

Той е заподозрян за извършител на атаката на коледен базар в столицата Берлин в понеделник вечерта, която взе 12 жертви и рани още 48 души. По-рано властите обявиха, че 12 от пострадалите остават в болница с много сериозни наранявания. Все още не е разкрито какъв брой от тях са в критично състояние. 

Също в сряда германското правителство одобри законопроект, който предвижда по-голямо видеонаблюдение на обществени места, предаде Ройтерс. Мярката е свързана с все по-големите опасения за сигурността в страната, където от десетилетия се подхожда особено предпазливо към полицейското следене.

Партиите от управляващата коалиция успяха да постигнат принципно съгласие по законопроекта още миналия месец. Освен атаката в Берлин, отговорност за която пое “Ислямска държава”, през лятото в страната имаше две по-малки ислямистки атаки - едната във влак, а другата на музикален фестивал.

*Актуализрано в 12,24 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 7 rate down comment 1
comet
преди 7 години
По коментариите тук се ориентирам, колко ниско у нас е доверието към официалните средства за масова информация (за информация, в САЩ то е само 10%, т.е. само 10% от американците вярват на какво им казват по телевизията и вестниците):http://***.howestreet.com/2016/12/17/this-week-in-money-83/(казва го човека межди 21ва и 22ра минути)Впечатляващо е как не могат да го проумеят, като все други са им виновните (на управляващите от статуквото, включително обслужващите ги политици, медии и т.н.)! Весела Коледа! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 1
pinoccio
преди 7 години
Алжир - светски режим. Тунис - светски режим. Либия - светски режим. Египет - светски режим. Ирак - светски режим. Сирия - светски режим. Афганистан - светски режим. Оцеля само Сирия, засега. На тяхно място се възцариха племенни, конфесионални автокрации. Ако погледнете картата, ще видите тези страни като калдера на човешкия супервулкан Африка. Когато той изригне, демографския прираст на Германия ще бие този на щата Утар Прадеш, а "Фолксваген" ще излезе начело по производство на рикши. Когато този процес е проанализиран за 50 години от централите на съответните служби, то не е трудно процесите да бъдат направлявани така, че причинно-следствените връзки между тях да би могъл да обясни само Делфийският оракул. А докато изминат тези 50 години, сюжетът ще ви се изплъзне от рациото и единственото, което ще искате, е вдигнат малко минималната пенсия и Веселин Маринов да попее на 100 годишния си юбилей.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 2
ratten
преди 7 години
абе защо непременно и всеки път ги застрелват тия атентатори?!как па един не фанаха жив, да кажа, кой е, що е, кой го е обучил, кой го е пратил...само книжките и бележниците им намирате и после ги отстрелвате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 4
pinoccio
преди 7 години
Огромно е съмнението във всичко случващо се. Съмнението е категория, с която човек се ражда и го съпътства през целия му живот. И това е така, защото самият живот завършва твърде песимистично. Затова последното, което Моцарт написва, е "Реквием", а не "Ода на радостта" - Бетовен сигурно е дъвчел кока през това време. Като добавим към казаното и очевидната манипулация на света, който обитаваме днес - стигаме до критичната граница, отвъд която нищо не е това, което е. Ние отдавна сме отвъд тази граница и единствено въображението ни е някакъв светъл лъч да си обясняваме случващото се. А въображението е като самотно ядрено куфарче, върху което гладна мишка гази необезпокоявано по бутоните и търси сиренето между тях. Оттук възниква и въпросът - след като нищо не е това, което е, всичко ли е онова, което не е? Объркващо е, докато бъде намерено сиренето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 0
male4ko
преди 7 години
Че и точно на рожденния му ден да го застрелят, какъв малшанс.. ; )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 6
majnata
преди 7 години
Да бе той тоя е сакъла на квартален наркоман ...айде стига глупости и нагласистика ...гъбаркат цяла Европа !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 5
bigmamascandal
преди 7 години
Eми ако наистина е стрелял по полицаите кво да го правят? С перце ли да го галят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
финикийски знаци ли е причината ?Нема друга по важна !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
Камионджията от Франция и той май беше убит ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 2
Gold Zombie
преди 7 години
Мдааа, запазва се странната тенденция всеки атентатор да бъде елиминиран веднага щом го сгащят властите. Едно от златните правила за успешен false flag event.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още