IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" намалява добива на природен газ с 1,3% към края на ноември

Компаниите, които не са свързани с газовия гигант, обаче увеличават добива, сочат данни на руската статистика

14:50 | 27.12.16 г.
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

В периода 1 януари - 30 ноември 2016 година "Газпром" намалява добива на природен газ с 1,3% до почти 372 млрд. куб. метра, сочат данни на руското Министерство на икономическото развитие, цитирани от ТАСС.

В същото време статистиката показва, че като цяло добивът на газ в Русия се увеличава с 0,4% до 573 млрд. куб. метра. Делът на "Газпром" в общия добив на Русия намалява с 0,7 процентни пункта до 64,9 на сто.

Това означава, че т.нар. независими производители в Русия, тоест несвързаните с "Газпром" компании, започват да увеличават дела си в този сектор, посочва още ТАСС.

За 11-те месеца на 2016 година в Русия отчитат спад на износа на газ за страните от ОНД (обединението на 11 бивши съветски републики). Това обаче се компенсира от повишеното търсене на вътрешния пазар и увеличения износ към Европа.

По данни на Министерството на енергетиката на Русия към края на ноември износът на газ се увеличава до 176,7 млрд. куб. метра. Само "Газпром" е изнесла 161,6 млрд. куб. метра природен газ за Европа. Това представлява увеличение от 11,8% спрямо същия период на миналата година.

Тенденцията към ръст най-вероятно ще се запази до края на годината. На няколко пъти в последните седмици газовият гигант съобщи за рекорди при доставките на газ за европейските си клиенти

Руските компании изнасят 30,8% от газа, който добиват. През същия период на 2015 година делът на износа е бил 29,3% от общия добив в страната.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още