IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Методи Цанов: ЕЦБ просто купи време на политиците

Централната банка ще има все по малък принос за икономическото възстановяване на еврозоната, смята икономистът

21:45 | 27.12.16 г. 5
<p>
	Методи Цанов. <em>Снимка:&nbsp;Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Методи Цанов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Единственото нещо, което прави политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ), е да купува време на политиците да правят реформи. Тя по-скоро влошава нещата - може краткосрочно да омекоти някои негативи на пазарите, но дългосрочно ефектите от монетарните стимули намаляват с времето. Това мнение изказа икономистът Методи Цанов в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов.

По думите му ЕЦБ ще има все по малък принос за икономическото възстановяване на еврозоната и затова се очаква и по-нисък растеж през следващите години. 

Разхлабената политика на банката, ниските цени на петрола, лекият спад на безработицата, отслабването на еврото и позитивният ефект от износа са причина за икономическия ръст на ЕС, но този ефект според Цанов е цикличен и това циклично възстановяване вече губи силата си.

„Тъй като не се направиха ненужните реформи и не се появи нужното структурното възстановяване, сега наблюдаваме този нисък растеж в ЕС“, обясни гостът.

Според него политиката на количествени облекчения (QE) на ЕЦБ няма да спре.

„Тя (банката, б. ред.) държи все повече и повече активи под свой контрол и няма как да ги разпродаде, защото няма кой да ги купи. Представям си един сценарий от типа на Япония – централната банка ще има все повече влияние, ще увеличи своя баланс и краят няма как да дойде с лекота, а по-скоро ще дойде с някаква финансова криза“. „ЕЦБ е с вързани ръце и няма какво да naправи“, добави икономистът.

Какво е бъдещето пред икономиката на еврозоната в контекста на банковите кризи? Как ще се повлияе еврозоната от решенията на Фед? Вижте в интервюто в сайта нa Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 7 години
Написаното от мен е представяне на полезна истина за водещ причинител на актуални злини.Аз не знам защо Вие не желаете хората да знаят истина?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 7 години
Съответна стопанска криза може успешно да бъде прекратена само чрез премахване на причинител.Подходите за обезличаване на последици при криза нямат реална полезна стойност, защото отлагат последици за сметка на бъдещи завишени злини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 7 години
гледам вече събираш по някой плюс ... тенденцията на опростяване се задълбочава щом имаш фенове :) Идеален лакмус за глупоста си митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
Иван Митев
преди 7 години
Някои разчитат Европейската централна банка (ЕЦБ) да спаси Европейският съюз от актуални злини. Това е невъзможно, защото водещата причина за сегашни трудности не е в компетентността на ЕЦБ. В действителност, сега ЕЦБ е със съдба на жертва и с подсигуряван провал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още