fallback

Методи Цанов: ЕЦБ просто купи време на политиците

Централната банка ще има все по малък принос за икономическото възстановяване на еврозоната, смята икономистът

21:45 | 27.12.16 г. 5

Единственото нещо, което прави политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ), е да купува време на политиците да правят реформи. Тя по-скоро влошава нещата - може краткосрочно да омекоти някои негативи на пазарите, но дългосрочно ефектите от монетарните стимули намаляват с времето. Това мнение изказа икономистът Методи Цанов в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов.

По думите му ЕЦБ ще има все по малък принос за икономическото възстановяване на еврозоната и затова се очаква и по-нисък растеж през следващите години. 

Разхлабената политика на банката, ниските цени на петрола, лекият спад на безработицата, отслабването на еврото и позитивният ефект от износа са причина за икономическия ръст на ЕС, но този ефект според Цанов е цикличен и това циклично възстановяване вече губи силата си.

„Тъй като не се направиха ненужните реформи и не се появи нужното структурното възстановяване, сега наблюдаваме този нисък растеж в ЕС“, обясни гостът.

Според него политиката на количествени облекчения (QE) на ЕЦБ няма да спре.

„Тя (банката, б. ред.) държи все повече и повече активи под свой контрол и няма как да ги разпродаде, защото няма кой да ги купи. Представям си един сценарий от типа на Япония – централната банка ще има все повече влияние, ще увеличи своя баланс и краят няма как да дойде с лекота, а по-скоро ще дойде с някаква финансова криза“. „ЕЦБ е с вързани ръце и няма какво да naправи“, добави икономистът.

Какво е бъдещето пред икономиката на еврозоната в контекста на банковите кризи? Как ще се повлияе еврозоната от решенията на Фед? Вижте в интервюто в сайта нa Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:15 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още