IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Германия не трябва да приема за даденост силната икономика от 2016 г.

Германският канцлер заяви, че съществуват международни рискове, включително нарастващя протекционизъм

15:24 | 14.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че Германия не трябва да приема за даденост стабилното представяне на икономиката от миналата година, позовавайки се на международните рискове, включително нарастващия протекционизъм през 2017 г., съобщава Bloomberg.

Докато Германия поема председателството на страните от Г20, тя ще се фокусира върху зараждащите се „протекционистки тенденции“, каза Меркел в събота в обръщение от Берлин. Растежът на германската икономика миналата година се ускори с най-бързия си темп от пет години.

„Икономическата ситуация в момента е много добра“, каза Меркел, впускайки се в кампанията за четвърти мандат като канцлер на страната. Коментирайки силния пазар на труда, недостига на служители в някои сфери и ръста на брутното заплащане, Меркел заяви, че „не можем да бъдем безучастни с тази икономическа динамика“.

Меркел се срещна с лидерите на нейния Християндемократически съюз в Саарланд, за да изготви предизборна стратегия, която ще включва използване на данните за силния растеж и бюджетните излишъци с цел преодоляване на неравенството. Канцлерът говори и за забавения напредък в дигиталната икономика, предлагайки създаването на отделно министерство.

„В много отношения Германия трябва да се придвижва по-бързо“, каза още тя.

Ангела Меркел изтупа от праха старо политическо мото от следвоенна Германия и го обяви за основна мисия на Християндемократическия съюз на предстоящите избори тази година, съобщи още БТА, позовавайки се на ДПА.

Лидерът на най-голямата икономика в Европа подчерта, че "Благоденствие за всички" ще бъде фокусът на предизборната кампания на партията й.

"Искаме колкото може повече хора в Германия да имат работа и справедливо заплащане", заяви вчера Меркел пред около 60 ръководители на ХДС на събрание в западното градче Перл.

"И искаме компаниите да имат условия, при които да инвестират в Германия, а не другаде", каза Меркел.

През 50-те години на 20 век първият следвоенен министър на икономиката на Германия Лудвиг Ерхард обещава "благоденствие за всички", докато полага основите на икономически реформи, които по-късно ще станат известни като германското "икономическо чудо".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още