IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия е приела 280 хил. кандидати за убежище през 2016 г.

Най-голямата група, търсеща убежище в страната, е на сирийците, следвани от афганистанците и иракчаните

22:28 | 11.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Германия е приела 280 хил. кандидати за убежище през 2016 г. - по-малко от една трета от 890-те хил. души, регистрирани през 2015 г., съобщава АП, като се позовава на данни на германското Министерство на вътрешните работи.

Разкъсваната от война Сирия е най-честата страна на произход на кандидатите за убежище с подадени почти 269 хил. молби. Следващите най-големи групи бежанци в Германия са от Афганистан и Ирак.

"Това показва, че мерките, предприети от правителството и Европейския съюз (ЕС), са ефективни", коментира министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер, като подчерта, че благодарение на тези мерки (за ограничаване на бежанския поток към Европа – б.ред.) е постигнат „стабилен обрат“.

Моментът е от решаващо значение за канцлера на Германия Ангела Меркел, която се кандидатира за нов мандат. Генералните избори в Германия са през септември.

Правителството на Меркел реши да отвори вратите на страната за бягащите от войните в Близкия изток и други трудности. Това обаче бързо предизвика политически пожар в страната на фона на множеството инциденти и престъпления, свързвани с мигранти, пред последните две години, включително и терористични атентати.

Сред мерките за ограничаване на бежанския поток е обявяването на някои държави от Балканите за безопасни и сигурни държави. Техните граждани, които нямат право да останат в Германия, вече биват връщани в родните им страни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още