fallback

Речта на Мей изстреля паунда*

Британският премиер обяви, че финалното решение ще се гласува от парламента

15:04 | 17.01.17 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Британският премиер Тереза Мей очерта за първи път с подробности визията си за излизането на Великобритания от Европейския съюз (Brexit) в реч, очаквана с нетърпение.

Мей възнамерява да представи на парламента в Лондон резултата от преговорите с ЕС, които да бъдат гласувани от депутатите, а не да се позовава само на резултата от референдума през лятото. Мей обаче отказа да обясни какво ще стане, ако парламентът отхвърли вече уговорената сделка. 

В хода на речта Мей на практика сигнализира, че подробностите около излизането на Обединеното кралство от ЕС са важни, предава Bloomberg. 

В своята реч премиерът обяви и конкретния план, състоящ се от 12 точки. Той предвижда пълно напускане на вътрешния пазар на ЕС, като след края на процеса Великобритания няма да е част от общото икономическо пространство.

Британският паунд се изстреля нагоре, насочвайки се към най-доброто си дневно представяне от началото на глобалната финансова криза.  

Валутата отчита най-силен ръст от октомври 2008 г. насам, след като Мей обяви в своята реч стратегията за Brexit, която предвижда излизане от единния пазар на ЕС. Стерлингът се възстанови от най-големия спад от месец насам, отчетен в понеделник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:54 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още