IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френската надпревара за президент попадна в първия си скандал

Срещу Франсоа Фийон започва разследване заради това, че е наел съпругата си за парламентарен сътрудник

10:21 | 26.01.17 г. 2
<p>
	Фийон със съпругата си. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Фийон със съпругата си. Снимка: архив Ройтерс

Кампанията за президент на Франция бе обзета от първия си голям скандал в сряда, след като прокуратурата стартира разследване срещу водещия кандидат Франсоа Фийон, съобщава Bloomberg.

Националната финансова прокуратура започна предварително наказателно разследване срещу Фийон заради това, че е наел съпругата си за парламентарен сътрудник през 1998 г. Ден по-рано сатиричният седмичник Le Canard Enchaine съобщи, че Пенелопе Фийон е получила държавна заплата за общо 500 хил. евро за няколко години, без реално да върши някаква работа.

За 62-годишния Фийон, който според социологическите проучвания е ясен фаворит, след като спечели номинацията на републиканците през ноември, потенциалните последствия могат да бъдат много важни. Дългогодишният политик се възползва от прехвалената си неподкупност като една от основните си квалификации за поста.

В изявление от сряда вечер той каза, че разследването ще му позволи да сложи край на необоснованите обвинения и че иска да говори с прокурорите възможно най-скоро.

„Това не е дребен въпрос и всичко може да се случи“, казва Джерард Грюнберг, старши изследовател в Paris Institute for Political Sciences. “Тази афера удря по политическия имидж на Фийон, който е изграден на прозрачност и старомодна почтеност“.

Решението на прокуратурата създава нови колебания във вече оспорваната надпревара. 39-годишният независим кандидат Еманюел Макрон вероятно ще бъде в най-добра позиция да се възползва от развитията.

Бивш икономически министър на президента Франсоа Оланд, а преди това банкер в Rothschild & Co., Макрон е относително нов в политиката и засега не е засегнат от скандали и правни усложнения. Макар че все още не е сред първите двама в социологическите проучвания за първия кръг през април, подкрепата за него се увеличава стабилно, откакто обяви кандидатурата си миналата година и големи, ентусиазирани тълпи посещават много от събитията му.

Екипът на Льо Пен също усеща възможността.

„За кандидат, който се хвали с интегритета си, фактът, че е бил замесен, е изненадващ“, казва Дейвид Рачлайн, шефът на кампанията на Льо Пен за телевизия France 5. “Това повдига много въпроси“.

„Това увеличава пропастта между хората и техните политици и удря сериозно Фийон“, казва социологът Жером Форке от Ifop Institute.

Фийон вече губеше скорост в проучванията, преди да излезе историята.

Марин Льо Пен, която иска да изкара страната от Европейския съюз, води с подкрепа от 26% спрямо 25% за Фийон в тазмесечното проучване на Ipsos. Макрон се доближава все повече до двамата фаворити с около 21%. В средата на декември Фийон водеше с 3 процентни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Achtung
преди 7 години
Хахаххаха тея социалист-либерали сигурно имат голям мерак за балотаж Льо Пен срещу Макрон и после пак ще има реване и подсмърчане в стил "кой ми ср*а в гащите"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още