fallback

Радев: Има опасност ЕС да стане заложник във войната на санкции срещу Русия

ЕС трябва да бъде запазен на всяка цена, казва българският президент в интервю за EurActiv.com

15:45 | 30.01.17 г. 13
Автор - снимка
Редактор

С идването на Доналд Тръмп на власт в САЩ има опасност Европейският съюз (ЕС) да стане заложник във войната на санкции срещу Русия. Това казва президентът Румен Радев в интервю за онлайн изданието EurActiv.com.

Радев замина в понеделник за Брюксел на първото си посещение в качеството си на държавен глава. Той ще се срещне с председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер, на Съвета на ЕС Доналд Туск и председателя на Европейския парламент (ЕП) Антонио Таяни, както и с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„Не виждам практически смисъл от санкциите, тъй като загубите са очевидни. Опасявам се, че новата администрация в САЩ ще възстанови диалога с Русия и ЕС ще остане заложник във войната на санкции“, коментира българският президент в интервюто. 

Той обаче подчертава, че членството на България в ЕС и НАТО е стратегическо и не трябва да се поставя под въпрос, като посочва, че българската външна политика ще се формулира в България и разпространява навън, а не обратното.

За бъдещето на ЕС Румен Радев казва, че съюзът трябва да бъде запазен на всяка цена въпреки всички трудности и ерозията в момента.

„Съществуването на няколко геополитически центъра трябва да е още един стимул за ЕС да търси запазване на обединението, защото само обединен ЕС може да играе наравно с другите основни играчи на световната сцена. Що се отнася до мен, надявам се да установим прагматични и взаимноизгодни отношения с лидерите на САЩ, Русия и Китай.

Радев уверява, че България няма да изгуби председателството на ЕС. Той изразява убедеността си, че то ще протече ползотворно наличието на вицепремиер с този ресор (Деница Златева – б.ред.).

Президентът обещава и да запази съществуващите екипи, които работят по българското председателство, като Златева ще играе ролята на координатор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:17 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още