IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радев: Има опасност ЕС да стане заложник във войната на санкции срещу Русия

ЕС трябва да бъде запазен на всяка цена, казва българският президент в интервю за EurActiv.com

15:45 | 30.01.17 г. 13
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Румен Радев. <em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Румен Радев. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

С идването на Доналд Тръмп на власт в САЩ има опасност Европейският съюз (ЕС) да стане заложник във войната на санкции срещу Русия. Това казва президентът Румен Радев в интервю за онлайн изданието EurActiv.com.

Радев замина в понеделник за Брюксел на първото си посещение в качеството си на държавен глава. Той ще се срещне с председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер, на Съвета на ЕС Доналд Туск и председателя на Европейския парламент (ЕП) Антонио Таяни, както и с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„Не виждам практически смисъл от санкциите, тъй като загубите са очевидни. Опасявам се, че новата администрация в САЩ ще възстанови диалога с Русия и ЕС ще остане заложник във войната на санкции“, коментира българският президент в интервюто. 

Той обаче подчертава, че членството на България в ЕС и НАТО е стратегическо и не трябва да се поставя под въпрос, като посочва, че българската външна политика ще се формулира в България и разпространява навън, а не обратното.

За бъдещето на ЕС Румен Радев казва, че съюзът трябва да бъде запазен на всяка цена въпреки всички трудности и ерозията в момента.

„Съществуването на няколко геополитически центъра трябва да е още един стимул за ЕС да търси запазване на обединението, защото само обединен ЕС може да играе наравно с другите основни играчи на световната сцена. Що се отнася до мен, надявам се да установим прагматични и взаимноизгодни отношения с лидерите на САЩ, Русия и Китай.

Радев уверява, че България няма да изгуби председателството на ЕС. Той изразява убедеността си, че то ще протече ползотворно наличието на вицепремиер с този ресор (Деница Златева – б.ред.).

Президентът обещава и да запази съществуващите екипи, които работят по българското председателство, като Златева ще играе ролята на координатор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 0
fortiss
преди 7 години
Не оспорвам мнението на новия президент.Това, че го избрахме за президент не го прави от вчера по-умен. Просто сега защото е президент го публикуват по пресата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 6
khao
преди 7 години
сега въпроса е тоя по къц ли ще е от Гоце или не ... аз клоня към първото, защото тоя ще слуша КyРнелия и другите позитанци, доколкото Гоце си джиткаше сам щото се изпокаря със серГЕЙ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 13
Птица
преди 7 години
Така си е, то нали си има статистика, при санкции ЕС ГУБИ 17 МЛРД.ЕВРО, НО БЕЗ САНКЦИИ ЩЕ ГУБИ КЪМ 25 МЛРД.ЕВРО !!! Тоест е с тия санкции, се предпазват и не губят повече!! НО НАШИЯТ ГЕНЕРАЛ НАЛИ Е ХИБРИДЕН И ДОШЪЛ НА ВЛАСТ, КАТО В ТЕЛЕФОННА ИЗМАМА!! ЕТО ПЪРВИТЕ РЕЗУЛТАТИ С ТИЯ ИЗКАЗВАНИЯ ЩЕ НИ ВЪРНЕ ГОДИНИ НАЗАД !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 15
Стоян Петров
преди 7 години
Няма никакви санкции срещу Русия. Наказани са 200-300 пажа на Путин да не стъпват на запад, два сектора без технологии и финансиране и определени фирми без кредити. Никой не е забранил на останалите компании и даже на руската държава да вземат заеми или да продават какъвто и да е вид ценни книжа. За съжаление на Путин никой нормален капиталист или финансист не иска да си има работа с него. Така че даже и утре да свалят "санкциите", това другарю шофьор на самолет не ще помогне на Рашастан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 4
khao
преди 7 години
прав си, това важи и за другия генерал :) ... иначе от рано почна с опорките, жалко :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 9
многодобре
преди 7 години
...може да върви "назад",но е много преди Меркел,Оланд,....!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 5
Спящият бик
преди 7 години
"Който сяда на два стола, пада на земята"! Съветниците на генерала трябваше да го предупредят за тази възможност...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 7
Птица
преди 7 години
The Inevitability Of ImpeachmentAfter just one week.http://***.huffingtonpost.com/entry/the-inevitability-of-impeachment_us_588e8d52e4b0b065cbbcd09f?ncid=fcbklnkushpmg00000063
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 14
supertrader
преди 7 години
Няма санкции никакви, има санкции само за европейците а за руския износ няма никакви санкции - продават повече суровини откогато и да било. ЕС е достатъчно *** да си наложи на себе си санкции, ЕС е санкционираната страна а не Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 9
KPetkov
преди 7 години
Поне за главнокомандавщ на българската армия сложихме военен, най-накрая. То армията я разкатаха последните 26-7 години, ама нещо е останало все пак.https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Presidents_of_the_United_States_by_military_service
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още