fallback

Франсоа Фийон в битка да запази позициите си

В републиканската партия във Франция се замислят дали да не сменят кандидата си за президентския пост

12:03 | 02.02.17 г.

Рязък обрат взима битката за президентския пост във Франция. Доскоро водещият кандидат – републиканецът Франсоа Фийон, сега трябва да се бори за своето оцеляване. Проучване, цитирано от Ройтерс, показва, че 69% от французите искат Фийон да оттегли своята кандидатура.

Проблемите за бившия френски премиер започнаха след медийни публикации, според които той е назначил своята съпруга Пенелопе на поста парламентарен сътрудник. През годините тя е получила заплата от почти 600 хил. евро, но без да върши работата, за която е назначена.

Тези твърдения все още се проверяват от прокуратурата, но предизборната битка навлиза в решителен етап, коментира още Ройтерс.

Натрупалото се напрежение около кандидатурата на Фийон вече се отразява и в партията му.  Депутатът Жорж Фенех коментира, че стратегията трябва да бъде променена „незабавно, още днес“. Вече има и призиви към Ален Жюпе, кандидатът, когото Фийон победи с голямо мнозинство на вътрешните избори за кандидат за президент, да има готовност да се изправи в предстоящата битка.

Други представители на консервативната партия обаче не са съгласни с подобен ход. Те смятат, че атаката срещу Фийон е опит за преврат и настояват той да бъде подкрепен. Изявления за смяна на кандидатите само ни правят по-слаби, категоричен е Ерик Киоти, сътрудник на Никола Саркози.

Самият Фийон смята, че срещу него се прави опит за „институционален преврат“.

Il y a quelque chose qui ressemble à un coup d’Etat institutionnel, visant à priver un grand courant de pensée politique de son candidat. pic.twitter.com/9WU3AUdl9q

— François Fillon (@FrancoisFillon) 1 февруари 2017 г.

Проучванията показват, че от скандала около кандидатурата на републиканците печели националистът Марин льо Пен. Срещу нея също се води разследване за назначение на сътрудници, но в Европейския парламент.

Ръст на подкрепата регистрира и независимият кандидат Еманюел Макрон, който беше икономически министър в кабинета на социалиста Франсоа Оланд, допълва още Euronews. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:21 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още