fallback

Тереза Мей - глашатаят на Доналд Тръмп в Европа

Хладен прием очаква британския премиер на срещата на европейските лидери в Малта, прогнозира Politico

10:50 | 03.02.17 г. 20

Британският премиер Тереза Мей ще срещне хладен прием по време на срещата на лидерите на Европейския съюз в Малта по-късно днес, пише в коментар европейското издание Politico.

Причината е, че към Brexit тя добави и още един грях. Тереза Мей беше първият лидер от ЕС, който се срещна с новия президент на САЩ Доналд Тръмп, а изказванията й за него контрастират с мнението на председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Преди срещата в Малта Туск изпрати писмо до лидерите на ЕС, в което предупреди, че общността е изправена пред най-сериозните предизвикателства в своята история. Като външна заплаха за ЕС той посочи Доналд Тръм, наред с инвазията на Китай в Южнокитайско море, Русия и войната в Близкия изток.

Всъщност Мей няма да бъде първият британски лидер, който да играе ролята на мост между САЩ и Европа. Досега обаче пропастта между двете страни никога не е била по-голяма. Очакванията са британският премиер да информира своите колеги за посещението си в САЩ по време на неофициален обяд. Вероятно разговорът ще бъде насочен основно върху отражението на действията на администрацията на Тръмп върху ЕС.

Част от колегите на Мей вече се изказаха безкомпромисно за действията на новия американски президент. За френския президент Франсоа Оланд Тръм насърчава екстремизма, Ангела Меркел обясни какво означава конвенцията на ООН за бежанците, а Доналд Туск директно определи като заплаха за ЕС несигурността, която излъчва новата администрация в Белия дом.

Тереза Мей трябва да ги убеди, че Доналд Тръмп "подкрепя 100% НАТО". Но няма да може да спести и критиките, че само няколко държави в ЕС изпълняват изискването на Алианса да харчат поне 2% от БВП за отбрана. Това са Великобритания, Гърция, Естония и Полша.

Британският премиер ще трябва да се разграничи и от враждебното отношение на Доналд Тръмп към многостранните организации като ЕС

По предварителна програма в Малта лидерите на ЕС ще дискутират и основните проблеми, пред които е изправена общността - миграцията и пътя на бежанците през Средиземно море, както и бежанците от Либия.

В следобедните часове, в отсъствието на британския премиер, лидерите от общността ще обсъдят честването на 60-та годишнина от Договорите от Рим и бъдещето на ЕС след Brexit.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:24 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още