IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франк-Валтер Щайнмайер е новият президент на Германия

Социалдемократите са в подем в последните седмици след изненадващата поява на Мартин Шулц сред претендентите за канцлерския стол

16:49 | 12.02.17 г.
<p>
	Ангела Меркел поздравява новоизбрания президент Франк-Валтер Щайнмайер. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел поздравява новоизбрания президент Франк-Валтер Щайнмайер. Снимка: Ройтерс

Бившият външен министър на Германия Франк Валтер Щайнмайер е новият президент на страната, съобщи Ройтерс. Щайнмайер е 12-ят германски президент - пост, който има до голяма степен представителни функции, в следвоенната история на страната.

Социалдемократът Щайнмайер без голяма изненада спечели 931 от общо 1 260 гласа. Според германското законодателство германският президент се избира от 630 депутати от долната камера на Бундестага и още толкова представители на федералните провинции.

Сегашният президент, 77-годишният Йоахим Гаук напуска поста си на 18 март, допълва Ройтерс.

Франк-Валтер Щайнмайер е един от големите критици на новия американски президент Доналд Тръмп, отбелязва от своя страна Bloomberg. "Резултатът не е този, който повечето германци желаеха", коментира той след изборите в САЩ и допълни, че нещата ще бъдат много по-трудни сега.

Проучване, поръчано от обществената германска телевизия ARD, показва, че Щайнмайер се радва на голяма подкрепа - 79% одобрение от гражданите.

Социалдемократът Щайнмайер беше предложен от оттеглилия се лидер на партията Зигмар Габриел. Неговата номинация беше приета от канцлера Ангела Меркел, за да не се стигне до разцепление в управляващата коалиция броени месеци преди парламентарните избори.

В момента по-малкия партньор на Христиандемократическия съюз се радва на растяща подкрепа след малко изненадващата поява на Мартин Шулц в борбата за канцлерския пост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още