IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радев обсъди с германския си колега Йоахим Гаук охраната на европейските граници

Тема на разговорите е била и борбата с корупцията

16:09 | 06.02.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: President.bg</em></p>

Снимка: President.bg

Сигурността в Европа, охраната на границите и бъдещето на Европейския съюз бяха част от темите, които президентът Румен Радев обсъди в Берлин с германския си колега Йоахим Гаук, съобщи кореспондент на БНР. Германия се надява борбата срещу корупцията в България да завърши успешно, стана ясно още по време на визитата.

Германия е важен стратегически, икономически и инвестиционен партньор за България, подчерта след срещата си с германския президент държавният глава Румен Радев.

„Има още огромен потенциал за развитие на това сътрудничество, особено в областта на икономиката, на инвестициите. България е отворена за немския бизнес“, каза той. 

България разчита на подкрепа от страна на държавите от Европейския съюз за охрана на границите ни в случай на рязко увеличаване на мигрантската вълна. Разчитаме и на подкрепа за присъединяване към Шенгенското пространство, допълни президентът.

„Няма как България ефективно да защитава тези граници, ако няма достъп до Шенгенската информационна система. Липсата на достъп до тези системи повишава риска за всички европейски граждани“, подчерта президентът.

Германският президент Йоахим Гаук разчете като знак за добрите отношения между двете страни решението на Румен Радев да избере Берлин за първата си официална визита. Гаук отчете и ангажираността на страната ни в охраната на външната граница на Европейския съюз.

„Особено ситуацията на Балканите, която винаги е на първо място в нашето внимание, предизвиква Европа да гарантира и да докаже още по-голяма стабилност. Това, което нас в Германия ни вълнува, а и в Европа също така, е вътрешнополитическото предизвикателство, пред което е изправена България, а именно - борбата с корупцията. Надяваме се, че ще завърши успешно борбата с това отрицателно явление – корупцията“, каза германският президент.

„Имаме твърдата решимост да обединим усилията в България на всички институции за една ефективна борба с корупцията и престъпността“, увери Румен Радев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
dr.5rov
преди 7 години
Ще почерпя ако при посещение на наш държавен ръководител в някоя държава от ЕС, оня отсреща не спомене за нашата корупция. Може да бъдете сигурни, че каквото и да направим, те все за това ще говорят, така че почерпката ще бъде в някой друг живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още