IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милен Керемедчиев: Европейският съюз не е силен съюзник

Разделението между държавите в общността е показателно, твърди бившият заместник-министър на външните работи

08:49 | 14.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Европейският съюз (ЕС) показва не само, че не е силен съюзник, но също така, че не е и силен опонент на големите играчи на световната сцена. Това коментира бившият заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му разделението между държавите в общността е показателно. "Източноевропейските страни започнаха да се обединяват и създават свои политики. Някои от тях, като Полша, Унгария и Румъния, приемат национални закони, които граничат не само с популиззъм, но са и на ръба с европейските принципи", обясни той. 

"В момента имаме две ядра. Едното е Брюксел с акцент около Германия и все по-отслабващата позиция на канцлера Ангела Меркел, а другото - Вишеградската четворка и гравитиращите около нея страни от Централна и Източна Европа (ЦИЕ)", коментира той. 

Бившият заместник-министър на външните работи сподели и своите очаквания за преговорите между Великобритания и ЕС по повод процеса по излизане на страната от общността. Според Керемедчиев е възможно да има отстъпление от страна на Юнкер и Европейската комисия. "Това не трябва да се случва, защото ще даде лош сигнал за други държави, които обмислят да тръгнат по този път и да се отделят от Европа", обясни експертът.

Вижте повече във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още