fallback

Москва: Няма да връщаме свои територии

В САЩ очакванията са Русия да върне Крим на Украйна и да прекрати насилието в Източна Украйна

11:24 | 15.02.17 г. 46
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

„Няма да връщаме своя територия – Крим е част от Руската федерация“, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова по време на пресконференция, предава ТАСС. По този начин от Москва отговориха на коментари от новата администрация в Белия дом.

По-рано говорителят на Белия дом Шон Спайсър даде да се разбере, че Доналд Тръмп очаква от Русия да върне Крим на Украйна и да прекрати насилието в Източна Украйна.

ТАСС посочва още, че Крим и Севастопол се присъединиха към Русия след референдум на гражданите, в който са участвали 80% от имащите право на глас. За присъединяване към Федерацията са гласували над 95% от тях и в двете области.

Резултатите от този референдум обаче не се приемат от Запада и позицията е, че полуостровът трябва да бъде върнат на Украйна.

Захарова анонсира и предстоящата среща на руския външен министър Сергей Лавров и американския държавен секретар Рекс Тилърсън. Тя ще се състои в рамките на заседанието на Г20 в Бон, което ще се проведе в периода 16-17 февруари.

Двамата първи дипломати ще обсъдят казуса с продължаващата вече над половин десетилетие гражданска война в Сирия. Самият Тилърсън, който е бивш генерален директор на петролния конгломерат Exxon Mobile, бе обвиняван от опозицията в САЩ за тесните си връзки с Русия и по-конкретно с президента Владимир Путин заради крупните проекти на компанията му на територията на Руската федерация. 

Лавров ще разговаря и с новия външен министър на Германия Зигмар Габриел, който замени избрания за поста президент на страната Франк-Валтер Щайнмайер. Не са изключени и допълнителни срещи в рамките на заседанието, уточни говорителят на руското външно министерство. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:59 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още