IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер: Сметката за Brexit ще бъде "много солена" за Лондон

Според различни източници Брюксел може да поиска от Лондон да плати "фактура за напускане" на ЕС, достигаща 60 млрд. евро

19:13 | 21.02.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Излизането на Великобритания от Европейския съюз няма да стане "на намалени цени" и сметката дори ще бъде "много солена", предупреди днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от АФП.

"Британците са длъжни да спазват ангажиментите, поети от тях. Така че сметката ще бъде солена, да го кажем на малко прост език, ще бъде много солена", обясни Юнкер пред група белгийски депутати, сенатори и евродепутати.

Според различни европейски източници Брюксел може да поиска от Лондон да плати "фактура за напускане" на ЕС, достигаща 60 милиарда евро. Сумата съответства на поетите ангажименти за участие в европейския бюджет.

При все това Европейската комисия досега оказва да потвърди каквато и да е сума.

"Трябва да уредим този въпрос, но не с изпълнено с враждебност сърце, а със съзнанието, че континентът дължи много на Великобритания", продължи Юнкер. "Без Чърчил нямаше да сме тук и това не бива да се забравя. Но и не бива да бъдем наивни", допълни той.

"От основно значение е този, който иска да се възползва от предимствата на вътрешния пазар, да трябва да спазва четирите основни свободи, включително тази, отнасяща се за свободното движение на работещи", отбеляза председателят на Европейската комисия, която е пазител на европейските договори.

Ще трябва нашите британски приятели да разберат, че искаме да продължим да развиваме европейската интеграция", предупреди той.

Юнкер посочи, че е натъжен да види "едно истинско европейско действащо лице" да напуска "общността на Европейския съюз", подчертавайки пред белгийските народни избраници, че "Brexit е криза, засягаща всички нас".

"В много страни се смята, че въпросът е решен. Но той не е", изтъкна бившият люксембургски премиер.

Камарата на лордовете в британския парламент вчера започна обсъждане на проектозакона за задействане на процедурата по Brexit, която министър-председателят Тереза Мей иска да започне по възможност преди средата на март.

(БТА)

Темата за Brexit може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 11 rate down comment 3
emilioner
преди 7 години
Интересното е че не могат да принудят Великобритания да плати тази "фактура за напускане"ако тя не иска,просто от ЕС ще накажат толкова жестоко по съвсем законен начин британците за назидание и да обезкуражат всяка друга страна която се поблазни да напусне съюза.Аз все още се надявам здравия разум да надделее на албиона и да се откажат от това решение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 7
supertrader
преди 7 години
Великобритания не е в ЕЗ, каквото и да говорят тя като напусне ЕС ще трябва да и обявят икономическа и по скоро финансова война. Защото играта загрубява и става или те или Великобритания, няма място за две велики в Европа държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 19
Mavi Goz
преди 7 години
Барозу беше изключителен бо^***, но този е по-лош - той е изключителен гл^упак! Комбинацията от това пияно мекотело, амбизиозното маломерно злобарче Туск, мокрите джуки Оланд и пушената сланина Шмъркел е гнездото на палачите на една Голяма мечта на Големи мъже като Аденауер и Дьо Гол и реализирана от не по-малките Кол и Митеран...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още