fallback

САЩ продължават да подкрепят проекта за Южен газов коридор

Преди дни "Газпром" разтревожи Европа с плановете си да се включи в проекта, чиято цел е диверсификация на газовите доставки

12:59 | 22.02.17 г. 17

И новата администрация в САЩ продължава да подкрепя проекта за изграждане на Южния газов коридор, чиято цел е да докара газ от Азербайджан в Европа. Това става ясно от срещата на зам.-помощника на държавния секретар на САЩ по енергийната дипломация Робин Донаган с президента на Азербайджан Илхам Алиев.

Донаган е посочил, че този проект гарантира сигурността на енергийните доставки в Европа, пише в сайта на азербайджанския президент по повод срещата.

На 22 и 23 февруари в Баку ще се проведе третата министерска среща на Консултативния съвет по Южния газов коридор. На нея ще бъде обсъдено актуалното състояние на проектите, част от него – развитието на находището „Шах Дениз II”, както и газопроводите TANAP и TAP.

Българската делегация на срещата е водена от служебния министър Николай Павлов. Предвидени са срещи с министъра на енергетиката на Азербайджан Натиг Алиев, президента на Socar Ровнаг Абдулаев, както и с Робин Данаган, допълват от пресцентъра на българското енергийно министерство.

Компаниите, които отговарят за строителството на газопроводите, част от Южния газов коридор, вече декларираха, че процесите се движат без забавяне. Самият Алиев е казал на срещата си с американския представител днес, че проектът се движи към своята финална фаза.

Проектът за Южния газов коридор е силно подкрепян от Европейската комисия (ЕК), защото дава възможност за реална деверсификация на пътя и източника на доставките на природен газ. Стойността му се оценява на около 40 млрд. евро. Преди седмица Брюксел се разтревожи от плановете на "Газпром" да се включи и в този проект. 

За реализацията на Южния газов коридор се предвижда разширение на съществуващия сега Южнокаспийски газопровод – до Грузия, както и изграждането на Трансанадолския газопровод (TANAP) и Трансадриатическия газопровод (TAP) – съответно на територията на Турция и Гърция. Тръбите ще преминат през трасе с дължина от над 3,5 хил. километра до южните брегове на Италия.

България участва косвено в този проект – чрез планираната газова връзка IGB между Комотини и Стара Загора. Страната ни може да получи 1,5 млрд. куб. метра газ, договорени още от президента Георги Първанов, а и втечнен газ от планирания нов терминал за втечнен газ край Александруполис. Неговият капацитет ще бъде 6 млрд. куб. метра годишно.

По отношение на първите доставки – очакванията са, че по Южния газов коридор те ще бъдат реализирани още в края на 2018 година. Първоначално само Турция ще може да се възползва от тази възможност. От началото на 2020 година се очакват и първите доставки в Гърция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:54 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още