IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южнокорейската KEPCO с апетити към Westinghouse

Вероятните купувачи на ядреното звено на Toshiba не са толкова много, твърди Financial Times

17:27 | 06.03.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Южнокорейската KEPCO е потенциален купувач за ядреното звено на Toshiba – Westinghouse, съобщава Financial Times, позовавайки се на свои източници. Японската корпорация Toshiba изживява най-тежката финансова криза в своята история, а базираната в Питсбърг Westinghouse допринася за това.

Преди месец Toshiba коментира, че търси купувач на основния пакет от акции от ядрената компания, както и че планира да намали участието си в консорциума NuGen, който ще строи нова ядрена централа във Великобритания. Южна Корея е с амбицията да получи водеща роля в ядрената индустрия, посочва FT.

В тази връзка е и интересът на държавната KEPCO за покупката на активи на Toshiba.

Според изданието от KEPCO от месеци преговарят за участие в NuGen. Интересът е ясен: Великобритания ще бъде важен европейски пазар за ядрената индустрия на фона на отказа от този вид енергия в Германия.

На този етап от KEPCO не потвърждават за водени преговори за придобиване на контролния пакет в Westinghouse, но и не отричат подобен ход.

Източниците на FT са категорични, че Южна Корея планира експанзия на пазара на ядрени продукти и един от вариантите за реализацията на тази идея е покупката на американската компания.

Сеул има и предимство пред други конкуренти от Китай или Русия, чиито оферти могат да бъдат блокирани от властите в САЩ или Великобритания, смятат още анализатори.

Всъщност потенциалните купувачи за Westinghouse не са толкова много. Преди дни Mitsubishi отрече плановете за участие в подобна покупка, цитирайки проблемите, които има партньорът ѝ Areva във Франция. Hitachi, която произвежда реактори съвместно с General Electric, също няма да наддава, заради различните технологии.

Отказ от участие в подобен търг дойде и от EDF, която планира да купи контролния пакет в Areva, посочва още FT.

Westinghouse е една от компаниите, които изграждат ядрени реактори в света. Тя беше избрана от правителството на Пламен Орешарски за реализация на плановете за седми блок в АЕЦ „Козлодуй“, макар и технологията, която предлага, да е различна от тази в работещите там реактори. Сделката с американската компания беше една от последните, подписани от Орешарски, но под условието да бъде одобрена и от следващото правителство.

Следващият премиер на страната Бойко Борисов поиска от Westinghouse да бъде и стратегически инвеститор в проекта, което американската компания отказа. Така беше прекратено сътрудничеството между двете страни за реализацията на седмия блок в работещата ни ядрена централа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още