fallback

В Брюксел се чуват критики по предложението на "Газпром" за пазара в ЦИЕ

Говорител на ЕК отказа да коментира информацията, че българските потребители са плащали с 40% по-скъп газ спрямо Западна Европа

15:50 | 17.03.17 г. 6

В Брюксел вече се чуват критики срещу подложените на пазарни тестове предложения на "Газпром" за отваряне на пазара в Централна и Източна Европа, стана ясно по време на обедния брифинг в Брюксел, излъчен във видеосистемата на ЕК.

Журналисти коментираха, че европейски депутати са изразили своето недоволство, че на този етап Брюксел не съобщава дали ще поиска компенсации за по-високите цени или ще наложи глоба за злоупотребата с доминиращата си позиция на пазара в региона.

Говорителят на ЕК Рикардо Кардозо беше категоричен, че Европейската комисия в момента очаква становищата на засегнатите държави, сред които е и България, относно направеното предложение от "Газпром".

Той отказа да коментира дали отговарят на истината публикации, че българските потребители са плащали с 40% повече, отколкото западните потребители при аналогични условия.

"Целта ни сега е да позволим газовите потоци да се движат по-свободно в ЦИЕ и на по-конкурентна цена", каза още Кардозо.

В понеделник комисарят по въпросите на конкуренцията Магрете Вестагер представи предложенията на руската компания за премахване на изкривявания на газовия пазар в Централна и Източна Европа. Засегнатите страни имат срок от седем седмици да се произнесат дали са удовлетворени от предложението. 

На базата на тези становища Брюксел ще прецени какви да бъдат следващите стъпки в процедурата срещу "Газпром". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:33 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още