IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Брюксел се чуват критики по предложението на "Газпром" за пазара в ЦИЕ

Говорител на ЕК отказа да коментира информацията, че българските потребители са плащали с 40% по-скъп газ спрямо Западна Европа

15:50 | 17.03.17 г. 6
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В Брюксел вече се чуват критики срещу подложените на пазарни тестове предложения на "Газпром" за отваряне на пазара в Централна и Източна Европа, стана ясно по време на обедния брифинг в Брюксел, излъчен във видеосистемата на ЕК.

Журналисти коментираха, че европейски депутати са изразили своето недоволство, че на този етап Брюксел не съобщава дали ще поиска компенсации за по-високите цени или ще наложи глоба за злоупотребата с доминиращата си позиция на пазара в региона.

Говорителят на ЕК Рикардо Кардозо беше категоричен, че Европейската комисия в момента очаква становищата на засегнатите държави, сред които е и България, относно направеното предложение от "Газпром".

Той отказа да коментира дали отговарят на истината публикации, че българските потребители са плащали с 40% повече, отколкото западните потребители при аналогични условия.

"Целта ни сега е да позволим газовите потоци да се движат по-свободно в ЦИЕ и на по-конкурентна цена", каза още Кардозо.

В понеделник комисарят по въпросите на конкуренцията Магрете Вестагер представи предложенията на руската компания за премахване на изкривявания на газовия пазар в Централна и Източна Европа. Засегнатите страни имат срок от седем седмици да се произнесат дали са удовлетворени от предложението. 

На базата на тези становища Брюксел ще прецени какви да бъдат следващите стъпки в процедурата срещу "Газпром". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 7 години
Сори, пичове - излъгал съм ви за цените на тока! Извинявам се! Цените, които плаща НЕК (и ние след това) на американците от AES е... точно х2 на това, което съм посочил... не, че от това ще ви стане по-драго.... и ГВч да се чете МВч...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
nobel
преди 7 години
съгласен ... във федерацията е бъдещето.----------------------------коментар на khao от днес 12.28 към статията "Необходимо ли е въвеждане на минимална заплата за всички страни от ЕС. Предполагам, че това вече са твои приказки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 7 години
Хааахаха... Абе ние и ток плащаме тука не 40%, а 140% по-скъпо на американците, отколкото те там си го продават, ама никой не врещи тука. Само руското робство е модерно сега... хихи... Оня ден едната ми щерка ми показа нейната фактура за ток за януари - общо (с десет реда данъци и такси върху цената на тока, която чиста е 0.0505/КВч) - $82.- за 690 КВч. - който иска да си го смета... Щото тука AES ни продават тока от нашия роден *** на 75 лв/ГВч и от ветъра на Калиакра по 170 лв/ГВч. А впрочем, руски газ кой ползвал - кой не ползвал... май 70% от населението изобщо нема отношение към газа, а без ток нема живот никъде! Дали ше си мръдне некой продухания за^дник у Брюксел по тоя въпрос?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 7 години
това за заедното не са мои приказки ... цитирам по памет интервюта които съм гледал ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
ДХДО
преди 7 години
"... що дремахте толкова време, нали сме заедно ? ... "Хаха :)) те помежду си трудно се дишат , германци с французи, французи с бехийци и тъй натам по списъка, апък той бил "заедно" ей ше ми докарате мускулна треска на абдоминалите от тези шеги, дето ги ръсите една след друга :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 5
khao
преди 7 години
кажете си, кажете си ... после ще питаме и що дремахте толкова време, нали сме заедно ? Ето за това на Изток има центробежни сили, щото една камара време ни оставихте на руския поробител и си затваряхте очите ! .. ама нищо, прощаваме ви, да видите че сме по хора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още