fallback

ЕК: Няма алтернатива на споразумението с Турция за бежанците

Срещу документа има много критики, но никой не е предложил работещ вариант, който да спасява живота на хората, смятат в Брюксел

15:32 | 20.03.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Сключеното преди година споразумение за реадмисия на незаконно влезлите в ЕС бежанци и мигранти, идващи от Турция, получи много критики, но досега никой не е предложил работеща алтернатива, която да спасява човешкия живот.

Това коментира говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас по време на обедния брифинг в Брюксел. Той посочи, че документът прекратява практики на каналджии, които поставят под риск живота на хората, търсещи убежище в Европа. 

В замяна на ангажимента на Турция да ограничи потока на бежанци, от ЕС обещаха 6 млрд. евро, основно насочени към подобряване на условията в бежанските лагери, както и премахване на визите за турските граждани, ако Анкара изпълнява условията. 

Схинас коментира още, че страните от ЕС са съсредоточени за изпълнението на „План А“, а не в търсене на възможности за реакция, ако Турция откаже да изпълнява споразумението, каквито заплахи се чуват от Анкара, не само във връзка с обтегнатите отношения между ЕС и Турция, а и в дългосрочен план.

През миналата седмица от ЕК посочиха, че споразумението е в интерес на всички страни в него – и на ЕС, и на Турция, и на самите бежанци.

По данни на Международната организация за миграцията (IOM) към 17 март в Европа през Средиземно море са влезли към 20 хил. мигранти. За същия период на 2016 г. броят на мигрантите надхвърляше 363 хил. души. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:09 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още