IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Споразумението за реадмисия на бежанци е от полза за всички

В Брюксел нямат данни за засилен бежански натиск на българо-турската граница

16:07 | 16.03.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Споразумението за реадмисия на бежанците се изпълнява от страна на Европейския съюз (ЕС). То е от интерес и на двете директно засегнати страни – Турция и ЕС, както и на бежанците от Сирия, коментира говорителят на Европейската комисия  (ЕК) Маргаритис Схинас по време на обедния брифинг в Брюксел.

Този коментар беше направен във връзка със заканата на турския външен министър Мевлют Чавушоглу страната му да прекрати споразумението, подписано през миналия март. Той посочи, че ЕС не изпълнява своите ангажименти към Турция по споразумението, част от които е премахването на визите за турски граждани.

Схинас отказа да коментира дали ЕС се готви за План Б във връзка с това заявление на турската страна. 

От ЕК не пожелаха да уточнят и какви промени ще се наложи да бъдат направени в споразумението, ако гръцки съд се произнесе, че Турция не е сигурна държава. Според европейските принципи бежанците не могат да бъдат връщани в страни, които не могат да бъдат определени като сигурни.

В Комисията няма данни за увеличен бежански натиск към границата между България и Турция, коментират още от ЕК.

На 14 март служебният кабинет нареди подсилване на охраната на границата заради очакван поток от мигранти през следващите дни след възникналото напрежение между Турция и ЕС. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още