fallback

Паундът се срина след анонсирането на датата за задействане на Член 50

Новината за сигурното излизане на Кралството от ЕС отново повлия негативно на британската лира

17:05 | 20.03.17 г.

Паундът загуби от стойността си, като изтри последните си ръстове, след като Великобритания заяви, че на 29 март ще започне официално процедурата по напускането на ЕС, съобщава Bloomberg. 

Лирата поевтиня с 0,23% до най-ниската си стойност за деня - 1,2367 долара за паунд, като заличи предишното си покачване с 0,3%. 

Засиленото търсене на долари при отварянето на нюйоркската борса също натежа върху британската валута, заяви търговец в Европа, който предпочете да остане анонимен.

Британският пратеник в ЕС Тим Бъроу предаде по-рано в понеделник на кабинета на президента на Европейската комисия Доналд Туск намерението да се стартира Член 50 от Лисабонския договор, след като по-рано в понеделник и Джеймс Слак, говорителят на премиера Тереза Мей, съобщи за това пред журналисти в Лондон. Това ще сложи началото на двугодишните сложни преговори, които ще противопоставят нуждата на Обединеното Кралство от търговска сделка с ЕС срещу нагласата на ЕС, че Великобритания не трябва да получи никаква полза от Brexit.

Morgan Stanley не очаква това решение да представлява шок за пазарите и препоръчва покупки на лири,  докато не стигне до ниво от 1,2900 долара. Но Goldman Sachs Group Inc е на различно мнение.

„Ние смятаме, че предстоящото задействане на Член 50 ще доведе до трудни търговски преговори, които все още не са оценени от валутата“, споделя в бележка до клиентите Майкъл Калих, базиран в Ню Йорк експерт по стратегии на Goldman Sachs. „Нашата прогноза е за къси позиции на британския паунд“.

Спрямо долара обаче тази сутрин валутата на Великобритания леко поскъпна поради всеобщото отслабване на американската валута. За промяната във валутния курс помогнаха също и увеличените залози на инвеститорите за по-строга парична политика от страна на Английската централна банка още догодина.

Всичко по темата Brexit четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:31 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още